Επικοινωνια
με e-mail »
ηρακλειο κρητησ
2810 282123
giatroi Θεραπεία

Καρωτιδική αγγειοπλαστική-stenting

Αυτή η ενημέρωση δε σκοπεύει να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική πληροφόρηση, διάγνωση και θεραπεία. Οι ασθενείς που διαβάζουν άρθρα σ’ αυτή την ιστοσελίδα πρέπει να αξιολογήσουν τις πληροφορίες προσεκτικά με τη βοήθεια του θεράποντα ιατρού τους.

Γιατί χρειάζομαι τη θεραπεία αυτή;

Στις εξετάσεις σας βρέθηκε ότι έχετε μια σοβαρή στένωση στην καρωτίδα, δηλαδή, την κύρια αρτηρία που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο, η οποία χρειάζεται να θεραπευτεί. Αλλιώς κινδυνεύετε να πάθετε σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο στο μέλλον.

Η πλέον τεκμηριωμένη μέθοδος αποτελεσματικής θεραπείας της καρωτιδικής νόσου είναι η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή, που παραμένει η πρώτη επιλογή. Όμως, στην περίπτωσή σας, ο αγγειοχειρουργός θεωρεί ασφαλέστερο να γίνει αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent στην καρωτίδα σας αντί να γίνει η κλασική εγχείρηση είτε επειδή έχετε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο αν υποβληθείτε σε τέτοια εγχείρηση υπό αναισθησία, είτε επειδή η εγχείρηση προβλέπεται να είναι πολύ δύσκολη (ουλές από προηγούμενη εγχείρηση, ακτινοθεραπεία στο λαιμό ή ογκώδης λαιμός με περιορισμένη κινητικότητα).

Επιστροφή

Προετοιμασία για τη θεραπεία

Πριν από την επέμβαση πρέπει να γίνουν ορισμένες εξετάσεις. Υπάρχουν δυο κατηγορίες εξετάσεων:

(α) Αυτές που θα εξακριβώσουν ότι έχετε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει η εγχείρηση. Εδώ περιλαμβάνονται το υπερηχογράφημα triplex των καρωτίδων, η ψηφιακή αγγειογραφία των καρωτίδων, η αξονική αγγειογραφία (CTA) και η μαγνητική αγγειογραφία (MRA) των καρωτίδων, και η αξονική τομογραφία (CT) και η μαγνητική τομογραφία (MRI) του εγκεφάλου.

(β) Μερικές άμεσες προεγχειρητικές εξετάσεις, περιλαμβανομένου και καρδιολογικού ελέγχου.

Ο αγγειοχειρουργός θα σας ζητήσει να έχετε διακόψει για μερικές ημέρες αν παίρνετε αντιπηκτικό φάρμακο (όπως το Sintrom), ενώ συνήθως δεν χρειάζεται να διακόψετε το αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο, όπως Κλοπιδογρέλη (Iscover, Plavix) ή Ασπιρίνη.

Επίσης, επειδή είναι απαραίτητο να υπάρχουν διαθέσιμες για σας 2 φιάλες αίμα πριν υποβληθείτε σε αγγειοπλαστική, θα πρέπει να επικοινωνήσετε εγκαίρως με το Τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου που θα σας υποδεχτεί, ώστε να εξασφαλίσετε την απαιτούμενη ποσότητα αίματος. Επίσης, θα σας ζητηθεί να υπογράψετε ένα έντυπο ότι καταλαβαίνετε γιατί θα υποβληθείτε στην επέμβαση αυτή, ποιες είναι οι ενδεχόμενες επιπλοκές της και ότι συμφωνείτε να γίνει.

Θα σας ζητηθεί να είστε νηστικός τουλάχιστον 6 ώρες πριν την επέμβαση και μπορεί να σας χορηγηθεί ενδοφλέβιος ορός από την προηγουμένη ημέρα για να προληφθεί επιβάρυνση της νεφρικής σας λειτουργίας από το σκιαγραφικό. Αν έχετε αλλεργία στα σκιαγραφικά ή στο ιώδιο, μπορεί να σας χορηγηθεί προληπτικώς κάποιο φάρμακο για μείωση του κινδύνου αλλεργικής αντίδρασης

Επιστροφή

Η επέμβαση

Η αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent στην καρωτίδα γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία.

Αρχικά, γίνεται παρακέντηση (συνήθως) της μηριαίας αρτηρίας στη βουβωνική περιοχή και προωθούνται ένα σύρμα (συρμάτινος οδηγός) και μικρής διαμέτρου καθετήρες διαμέσου αυτής της αρτηρίας προς την καρωτίδα, όπου γίνεται έγχυση σκιαγραφικής ουσίας και λαμβάνονται ακτινογραφίες (αγγειογραφία της καρωτίδας). Δεν αισθάνεστε καθόλου τους καθετήρες, όπως προωθούνται μέσα στις αρτηρίες, επειδή δεν υπάρχουν απολήξεις νεύρων μέσα στις αρτηρίες. Καθώς το σύρμα περνάει διαμέσου της στένωσης, θα σας παρακολουθεί στενά το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό για να επιβεβαιώσουν πως αυτό δεν σας δημιουργεί πρόβλημα. Μπορεί να σας ζητήσουν να μιλήσετε ή να κουνήσετε το χέρι σας. Κάποιες στιγμές θα μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόοδο της επέμβασης στο monitor της τηλεόρασης.

Κατόπιν, ένας ειδικός καθετήρας πάνω στο σύρμα περνάει διαμέσου της στένωσης. Αυτός έχει δυο λειτουργίες. Το ένα τμήμα του καθετήρα είναι συσκευή προστασίας από έμβολα για να εμποδίσει μικρούς θρόμβους ή συντρίμματα να μπουν στην κυκλοφορία του εγκεφάλου. Το άλλο τμήμα του καθετήρα έχει ένα μπαλόνι περιβαλλόμενο από ένα μεταλλικό stent, (ή ενδονάρθηκα) πάνω του. Το μπαλόνι και το stent τοποθετούνται προσεκτικά μέσα στο στενό τμήμα της καρωτίδας. Το φούσκωμα του μπαλονιού διαστέλλει την αρτηρία, ανοίγει το stent και το εμφυτεύει στο τοίχωμα της καρωτίδας. Εκείνη τη στιγμή μπορεί να νοιώσετε κάποια δυσφορία στο λαιμό. Μερικοί ασθενείς μπορεί να νοιώσουν λίγη ζάλη τότε, επειδή το τέντωμα της καρωτίδας μπορεί να ρίξει την αρτηριακή πίεση. Αυτό διορθώνεται με χορήγηση ορού και φαρμάκων στη φλέβα σας, αν χρειαστεί.

Το μπαλόνι, αφού ξεφουσκωθεί, αφαιρείται, ενώ το stent μένει για υποστήριξη του τοιχώματος της αρτηρίας και για να το διατηρεί ανοικτό. Τέλος, γίνεται αγγειογραφία για επιβεβαίωση του ότι η αρτηρία έχει ανοίξει αρκετά και το stent είναι σε καλή θέση.

Επιστροφή

Μετά τη θεραπεία

Θα μεταφερθείτε πίσω στο δωμάτιό σας για παρακολούθηση. Το νοσηλευτικό προσωπικό θα ελέγχει για να επιβεβαιώσει ότι η ομιλία και οι κινήσεις σας είναι φυσιολογικές. Ο ιατρός σας θα συστήσει να αναπαυθείτε για μερικές ώρες και θα σας πει πότε επιτρέπεται να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Αυτό γίνεται κυρίως για να μη συμβεί αιμάτωμα ή αιμορραγία από το σημείο παρακέντησης της αρτηρίας. Το ίδιο βράδυ θα μπορέσετε να πιείτε υγρά και να φάτε λίγο.

Επιστροφή

Πηγαίνοντας στο σπίτι

Οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν στο νοσοκομείο μέχρι το επόμενο πρωί οπότε παίρνουν εξιτήριο. Μπορείτε να επιστρέψετε στις συνηθισμένες σας δραστηριότητες μόλις αισθανθείτε έτοιμος. Αν υπάρχει εκχύμωση (μελανιά) στη βουβωνική χώρα, αυτή θα φύγει σε λίγες εβδομάδες.

Επίσης θα σας συστηθεί να παίρνετε Ασπιρίνη ή Κλοπιδογρέλη (Iscover, Plavix), όπως πιθανότατα κάνατε και πριν από την επέμβαση.

Επιστροφή

Υπάρχουν επιπλοκές;

– Ένας μικρός αριθμός ατόμων, συνήθως μεταξύ 5 και 10 στους 100, που υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent στην καρωτίδα θα πάθουν εγκεφαλικό στη διάρκεια της επέμβασης ή λίγο μετά. Από την ιατρική ομάδα θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να προληφθεί αυτό το ενδεχόμενο.

– Μπορεί να συμβεί αιμορραγία και δημιουργία αιματώματος γύρω από την αρτηρία στη βουβωνική χώρα, αλλά αυτό σπάνια είναι σοβαρό πρόβλημα. Το αιμάτωμα συνήθως υποχωρεί μόνο του σε λίγες εβδομάδες, όμως σε 1-2% των περιπτώσεων μπορεί να απαιτηθεί αντιμετώπιση στο χειρουργείο.

– Σπανίως συμβαίνουν αλλεργικές αντιδράσεις στο σκιαγραφικό.

– Αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, όπως στεφανιαία νόσο (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου) ή βρογχίτιδα/ άσθμα, μπορεί να συμβεί παροξυσμός τους, αλλά αυτός πολύ σπάνια είναι σοβαρός.

Επιστροφή

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;

Μολονότι η αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent στην καρωτίδα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, δεν εξαλείφει την πιθανότητα να δημιουργηθεί αθηροσκληρυντική πλάκα ξανά σε επιρρεπή άτομα.

Για να αποσοβήσετε το ενδεχόμενο να προκληθεί μεγαλύτερη βλάβη στις αρτηρίες σας γενικά, θα πρέπει να:

  • Διακόψετε εντελώς το κάπνισμα, αν καπνίζετε
  • Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα, ειδικά την αερόβια, όπως είναι το περπάτημα
  • Μειώστε το βάρος σας
  • Καταναλώνετε τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε ζωικό λίπος
  • Παίρνετε σωστά τη φαρμακευτική σας αγωγή

Επιστροφή

Τελευταία ενημέρωση 22/02/2014