Επικοινωνια
με e-mail »
ηρακλειο κρητησ
2810 282123
giatroi Θεραπεία

Ακρωτηριασμός κάτω μέλους

Αυτή η ενημέρωση δε σκοπεύει να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική πληροφόρηση, διάγνωση και θεραπεία. Οι ασθενείς που διαβάζουν άρθρα σ’ αυτή την ιστοσελίδα πρέπει να αξιολογήσουν τις πληροφορίες προσεκτικά με τη βοήθεια του θεράποντα ιατρού τους.

Γιατί χρειάζομαι την εγχείρηση αυτή;

Ο αγγειοχειρουργός σας συνέστησε την εγχείρηση αυτή πιθανότατα για κάποιο από τους παρακάτω δυο λόγους:

  1. Η κυκλοφορία του αίματος στο πόδι σας είναι πολύ μειωμένη, επειδή οι αρτηρίες του μέλους αυτού έχουν στενέψει σε διάφορα σημεία ή έχουν αποφραχθεί εντελώς. Η κατάσταση έχει γίνει τόσο σοβαρή που δεν μπορεί να διατηρηθεί ζωντανό το πόδι και θα σας κάνει να νιώσετε πολύ άρρωστος. Πιθανότατα έχετε σοβαρό πόνο στο πόδι που δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε αρκετά το βράδυ ή ακόμη και μαύρες περιοχές στα δάκτυλα, το πόδι ή την κνήμη. Οι ιατροί σας έχουν αποφασίσει ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί η κυκλοφορία σας και ο ακρωτηριασμός είναι απαραίτητος.
  2. Είστε διαβητικός ή νεφροπαθής και έχετε μια πολύ σοβαρή λοίμωξη στο μεγαλύτερο μέρος των δακτύλων, του πέλματος ή ακόμη και της κνήμης. Η κατάσταση αυτή θα σας κάνει να νιώσετε πολύ άρρωστος και μπορεί να απειλήσει άμεσα τη ζωή σας. Πολλές φορές δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αντιβιοτικά και ο ακρωτηριασμός είναι απαραίτητος.

Οι κύριες θέσεις ακρωτηριασμού είναι στην κνήμη, στο γόνατο ή στο μηρό. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο κακή είναι η κυκλοφορία. Αν είναι δυνατόν, θα γίνει ακρωτηριασμός στην κνήμη, επειδή έτσι θα είναι ευκολότερο να περπατήσετε με τεχνητό μέλος (“πρόθεση”). Όμως πολλοί άνθρωποι τα καταφέρνουν καλά με ακρωτηριασμό στο μηρό.

Επιστροφή

Πριν από την εγχείρηση

Η εισαγωγή γίνεται συνήθως μια ή δυο ημέρες πριν την εγχείρηση ώστε να υπάρχει χρόνος να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις (αίματος, καρδιολογικές κλπ) που θα επιβεβαιώσουν ότι είστε σε θέση να χειρουργηθείτε. Συχνά έχει προηγηθεί μια ειδική ακτινογραφία των αρτηριών (αρτηριογραφία) για να διαπιστωθεί αν υπήρχε τρόπος να βοηθηθεί η κυκλοφορία.

Επίσης, επειδή είναι απαραίτητο να υπάρχουν διαθέσιμες για σας τουλάχιστον 2 φιάλες αίμα πριν υποβληθείτε σε τέτοια εγχείρηση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε εγκαίρως με το Τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου που θα σας υποδειχτεί, ώστε να εξασφαλίσετε την απαραίτητη ποσότητα αίματος.

Ενδέχεται ακόμη ο ιατρός να σας ζητήσει να διακόψετε ορισμένα φάρμακα για λίγες ημέρες πριν την εγχείρηση, επειδή μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία όταν χειρουργηθείτε.

Επιστροφή

Κάνοντας εισαγωγή στο νοσοκομείο

Όταν κάνετε την εισαγωγή θα είναι πολύ χρήσιμο να κρατάτε όλα σας τα φάρμακα. Θα σας δει ιατρός που θα καταγράψει το ιστορικό σας και θα γίνουν οι εξετάσεις. Επίσης θα περάσει να σας δει ο αγγειοχειρουργός που θα σας χειρουργήσει και ο αναισθησιολόγος που θα σας κάνει την αναισθησία. Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε ένα έντυπο ότι καταλαβαίνετε γιατί θα υποβληθείτε στην εγχείρηση αυτή, ποιες είναι οι ενδεχόμενες επιπλοκές της και ότι συμφωνείτε να γίνει. Αν έχετε ερωτήσεις μπορείτε να τις κάνετε τότε.

Επιστροφή

Η εγχείρηση

Το πρώτο μέρος της επέμβασης είναι η χορήγηση αναισθησίας. Θα σας γίνει είτε γενική αναισθησία (ένεση του αναισθητικού στη φλέβα του χεριού σας, οπότε θα κοιμηθείτε σε λίγα δευτερόλεπτα) είτε επισκληρίδιος αναισθησία (με τοποθέτηση ενός λεπτού καθετήρα στη ράχη σας, που θα σας βοηθήσει να μην πονάτε και μετά την εγχείρηση). Μερικές φορές γίνεται συνδυασμός των δυο τύπων αναισθησίας. Κατόπιν, θα τοποθετηθεί ουροκαθετήρας για να μπορούν να μετρούνται τα ούρα σας.

Το κολόβωμα του ακρωτηριασμού θα συρραφεί με ράμματα ή clips και θα επιδεθεί κατάλληλα. Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως 15-20 ημέρες μετά την εγχείρηση.

Επιστροφή

Μετά την εγχείρηση

Μετά την εγχείρηση θα σας δίνονται όσα υγρά χρειάζεστε με ορό στη φλέβα σας μέχρι να είστε αρκετά καλά, ώστε να μπορείτε να παίρνετε υγρά και τροφή από το στόμα. Το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό θα προσπαθήσουν να μην πονάτε δίνοντάς σας παυσίπονα με διάφορους τρόπους. Είναι συχνό φαινόμενο το να αισθανθείτε πόνο στο τμήμα εκείνο του μέλους σας το οποίο έχει αφαιρεθεί (“πόνος σε μέλος-φάντασμα”), αλλά θα βοηθηθείτε με κατάλληλα φάρμακα, ενώ το ενόχλημα θα λιγοστεύει με το πέρασμα του χρόνου. Ορισμένα παυσίπονα (τα οπιούχα) ευνοούν τη δυσκοιλιότητα και μπορεί να χρειαστείτε υπακτικά (σιρόπι, υπόθετα, υποκλυσμούς), ενώ θα σας βοηθήσει το να πίνετε άφθονα υγρά.

Καθώς περνούν οι ημέρες και βελτιώνεστε, θα αφαιρεθούν οι διάφοροι καθετήρες και θα αρχίσετε να κινητοποιείστε μέχρι να μπορέσετε να πάτε σπίτι. Ο φυσικοθεραπευτής θα βοηθήσει στην κινησιοθεραπεία, όπως ενδεχομένως σας είχε βοηθήσει και με αναπνευστική γυμναστική (για να μη συμβεί αναπνευστική λοίμωξη).

Αρχικά θα σας δείξουν ασκήσεις στο κρεβάτι και μετά θα σας ενθαρρύνουν να μετακινείστε από το κρεβάτι στην καρέκλα. Καθώς επουλώνεται το τραύμα, ο φυσικοθεραπευτής θα αρχίσει σιγά-σιγά να βοηθά να περπατάτε και θα σας δείξει τον τρόπο να χρησιμοποιείτε αναπηρική πολυθρόνα. Αργότερα ο ειδικός στα τεχνητά μέλη (“προθετιστής”) θα σας αναλάβει για να έχετε πλήρη αποκατάσταση με την πρόθεση που θα κατασκευαστεί ακριβώς στα μέτρα σας.

Επιστροφή

Πηγαίνοντας στο σπίτι

Μπορεί να απαιτηθούν κάποιες μετατροπές στο σπίτι σας, ειδικά στο μπάνιο και τις σκάλες (αν υπάρχουν), ώστε να μπορέσετε να εξυπηρετείστε όταν επιστρέψετε σ’ αυτό. Μετά το εξιτήριο θα χρειαστεί να συνεχίσετε τη φυσικοθεραπεία για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε το τεχνητό μέλος ή την αναπηρική πολυθρόνα χωρίς βοήθεια. Θα μπορέσετε να βαδίσετε ξανά υπό την προϋπόθεση ότι έχετε το κίνητρο και τη φυσική κατάσταση για να το κάνετε.

Θα είναι δυνατόν να οδηγήσετε είτε αυτόματο αυτοκίνητο είτε αυτοκίνητο με ειδικές μετατροπές. Για να κάνετε μπάνιο θα χρειάζεστε βοήθεια στην αρχή. Επίσης, ίσως απαιτηθούν χερούλια ή βαρούλκο στη μπανιέρα για να μπαίνετε και να βγαίνετε με ασφάλεια.

Επιστροφή

Επιπλοκές

Όπως σε κάθε εγχείρηση, υπάρχει κίνδυνος καρδιακών επιπλοκών ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη όμως και θανάτου. Αναπνευστική λοίμωξη μπορεί να συμβεί, ιδίως σε καπνιστές, και να απαιτηθεί αντιβιοτική αγωγή και φυσικοθεραπεία.

Λόγω της σχετικά μειωμένης κυκλοφορίας στο επίπεδο του ακρωτηριασμού, η επούλωση του τραύματος μπορεί να είναι αργή και σε κάποιες περιπτώσεις να απαιτηθεί ξανά ακρωτηριασμός υψηλότερα αν δεν επουλώνεται το τραύμα.

Αν συμβεί λοίμωξη του τραύματος, θα δοθεί αντιβιοτική αγωγή, ενώ σπανιότερα θα χρειαστεί νέα επέμβαση.

Μπορεί να νοιώθετε σουβλιές (νυγμούς) και πόνο στο τραύμα για λίγους μήνες. Αν έχετε το προαναφερθέν “μέλος-φάντασμα” με ή χωρίς πόνο, μπορείτε να βοηθηθείτε με κατάλληλα φάρμακα.

Επιστροφή

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;

Μελέτες έχουν βρει ότι άτομα με ακρωτηριασμό τα οποία ασχολούνται με σωματική άσκηση τακτικά αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους σε σύγκριση με άτομα που κάνουν καθιστική ζωή.

Επίσης, άτομα που ανακτούν την υγεία τους μετά από ακρωτηριασμό είναι πιθανότερο να νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία και γενικότερα τις δραστηριότητές τους, ενδεχομένως λόγω αλλαγής της στάσης τους όσον αφορά τους στόχους της ζωής τους.

  • Προσπαθείστε να προσαρμοστείτε στη χρήση του τεχνητού μέλους με τη βοήθεια της φυσικοθεραπείας
  • Να μην πάρετε βάρος επειδή θα γίνει ακόμη δυσκολότερο το βάδισμά σας με το τεχνητό μέλος
  • Διακόψετε εντελώς το κάπνισμα, αν καπνίζετε. Αν συνεχίσετε το κάπνισμα θα προκαλέσετε παραπέρα βλάβη στις αρτηρίες σας με κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια και κίνδυνο να χάσετε και το άλλο σας πόδι
  • Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά για πρόληψη δυσκοιλιότητας
  • Ρυθμίζετε καλά το σάκχαρο, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή σας πίεση. Παίρνετε σωστά τη φαρμακευτική σας αγωγή

Επιστροφή

Τελευταία ενημέρωση 22/02/2014