Επικοινωνια
με e-mail »
ηρακλειο κρητησ
2810 282123
giatroi Διάγνωση

Αξονική αγγειογραφία (CTA)

Αυτή η ενημέρωση δε σκοπεύει να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική πληροφόρηση, διάγνωση και θεραπεία. Οι ασθενείς που διαβάζουν άρθρα σ’ αυτή την ιστοσελίδα πρέπει να αξιολογήσουν τις πληροφορίες προσεκτικά με τη βοήθεια του θεράποντα ιατρού τους.

Τι είναι η εξέταση αυτή;

Αγγειογραφία γενικά ονομάζεται κάθε εξέταση με την οποία παίρνουμε εικόνες των αγγείων.

Η αξονική υπολογιστική αγγειογραφία [computerized tomographic angiography, CTA] γίνεται στον αξονικό (υπολογιστικό) τομογράφο, και για να γίνει χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ, αφού προηγηθεί έγχυση σκιαγραφικής ουσίας (σκιαγραφικού) μέσα σε μια φλέβα στο χέρι. Το σκιαγραφικό αποβάλλεται αργότερα από τους νεφρούς στα ούρα. Ουσιαστικά είναι ανώδυνη εξέταση και διαρκεί λίγα λεπτά με τους σύγχρονους τομογράφους.

Με τέτοια εξέταση μελετούνται οι στενωμένες, αποφραγμένες, διευρυμένες ή ανώμαλες αρτηρίες ή φλέβες σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως στον εγκέφαλο, στο θώρακα, στην καρδιά, στην κοιλιά, στα άνω και στα κάτω μέλη.

Επιστροφή

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την αξονική αγγειογραφία;

Δεν απαιτείται εισαγωγή για την εξέταση αυτή. Ο κλινικός ιατρός που έχει θέσει την ένδειξη να γίνει η εξέταση αυτή, συνήθως θα έχει ζητήσει να έχουν προηγηθεί ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις, όπως π.χ. εξέταση της νεφρικής λειτουργίας.

Ο ιατρός απλώς θα σας ζητήσει να είστε νηστικοί 1-2 ώρες πριν την εξέταση. Σπανίως μπορεί να σας χορηγήσει ενδοφλέβιο ορό για να προλάβει επιβάρυνση της νεφρικής σας λειτουργίας, ενώ δε χρειάζεται να έχετε διακόψει αντιπηκτικά φάρμακα που τυχόν παίρνετε. Ενδέχεται όμως να πρέπει να έχετε διακόψει άλλους είδους φάρμακο, όπως το Glucophage (αντιδιαβητικό). Αν έχετε αλλεργία στα σκιαγραφικά ή στο ιώδιο αναφέρετέ το, ώστε να σας χορηγηθεί προληπτικώς κάποιο φάρμακο για μείωση του κινδύνου αλλεργικής αντίδρασης.

Επιστροφή

Τι περιλαμβάνει η εξέταση;

Η εξέταση γίνεται στο χώρο του αξονικού τομογράφου.

Αρχικά θα γίνει η έγχυση του σκιαγραφικού μέσα σε μια φλέβα στο χέρι. Στη διάρκεια της εξέτασης, ο τεχνικός θα σας ζητήσει να κρατήσετε την αναπνοή σας για μερικά δευτερόλεπτα. Επιπλέον μπορεί να σας ζητήσει να μείνετε εντελώς ακίνητοι για να είναι καθαρές οι εικόνες. Το μηχάνημα του αξονικού κινείται αυτόματα για να ληφθεί μια σειρά ακτινογραφιών, τις οποίες αργότερα θα επεξεργαστεί ο ειδικός ακτινολόγος ώστε να ανασυνθέσει-απεικονίσει τα αγγεία που ενδιαφέρεται να μελετήσει.

Η όλη διαδικασία για να γίνει η εξέταση θα διαρκέσει λιγότερο από 30 λεπτά.

Αξονική αγγειογραφία (CTA) κοιλιακής αορτής και λαγονίων αρτηριών: Έντονη αρτηριακή ασβέστωση στο επίπεδο του αορτικού διχασμού και σημαντική στένωση (>80%) στην έκφυση της δεξιάς κοινής λαγονίου αρτηρίας.

Επιστροφή

Τι πρέπει να κάνω μετά την αξονική αγγειογραφία;

Γενικά θα μπορέσετε να φύγετε από το διαγνωστικό κέντρο ή την κλινική, λίγο μετά την εξέταση και να επιστρέψετε στις συνηθισμένες σας δραστηριότητες. Καλό θα είναι να συνεχίσετε να πίνετε αρκετά υγρά.

Επιστροφή

Υπάρχουν κίνδυνοι από την εξέταση αυτή;

Πρακτικώς όχι, εφόσον έχετε φυσιολογική νεφρική λειτουργία και έχουν ληφθεί τα δέοντα προληπτικά μέτρα αν είστε αλλεργικός.

– Το σκιαγραφικό μπορεί (συνήθως προσωρινά) να επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία ειδικά αν προϋπάρχει νεφροπάθεια.

– Σπανίως συμβαίνουν αλλεργικές αντιδράσεις στο σκιαγραφικό, που μόνο πολύ σπάνια (1 στις 3000) μπορεί να είναι σοβαρές.

– Αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, όπως βρογχίτιδα/ άσθμα, στηθάγχη ή καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να συμβεί παροξυσμός τους, αλλά αυτός πολύ σπάνια είναι σοβαρός.

Επιστροφή

Τελευταία ενημέρωση 11/11/2014