Επικοινωνια
με e-mail »
ηρακλειο κρητησ
2810 282123
giatroi Διάγνωση

Ψηφιακή αγγειογραφία (DSA)

Αυτή η ενημέρωση δε σκοπεύει να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική πληροφόρηση, διάγνωση και θεραπεία. Οι ασθενείς που διαβάζουν άρθρα σ’ αυτή την ιστοσελίδα πρέπει να αξιολογήσουν τις πληροφορίες προσεκτικά με τη βοήθεια του θεράποντα ιατρού τους.

Τι είναι η εξέταση αυτή;

Αγγειογραφία γενικά ονομάζεται κάθε εξέταση με την οποία παίρνουμε εικόνες των αγγείων. Για τη διενέργεια ψηφιακής αφαιρετικής αγγειογραφίας [digital subtractive angiography, DSA] χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ. Με τέτοια εξέταση μελετούνται οι στενωμένες, αποφραγμένες, διευρυμένες ή ανώμαλες αρτηρίες ή φλέβες σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως στον εγκέφαλο, στο θώρακα, στην καρδιά, στην κοιλιά, στα άνω και στα κάτω μέλη. Όταν εξετάζονται αρτηρίες, η εξέταση ακριβέστερα ονομάζεται αρτηριογραφία, ενώ, όταν εξετάζονται φλέβες, φλεβογραφία.

Η αρτηριογραφία γίνεται ως εξής: αρχικά παρακεντάται με ειδική βελόνα μια αρτηρία με εύκολη πρόσβαση, όπως η μηριαία αρτηρία στη βουβωνική περιοχή ή η βραχιόνια αρτηρία στο βραχίονα. Προωθείται ένας καθετήρας προς την περιοχή του ενδιαφέροντος, γίνεται έγχυση σκιαγραφικής ουσίας (σκιαγραφικού) και λαμβάνονται ακτινογραφίες. Το σκιαγραφικό κάνει το αίμα που ρέει μέσα στα αγγεία ορατό στις ακτίνες Χ. Το σκιαγραφικό αποβάλλεται αργότερα από τους νεφρούς στα ούρα.

Μερικές φορές οι ιατροί μπορούν να θεραπεύσουν κάποιο πρόβλημα στη διάρκεια μιας αρτηριογραφίας. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνουν μια αγγειοπλαστική με μπαλόνι για να ανοίξουν μια στενωμένη ή αποφραγμένη αρτηρία ή μπορεί να εμβολίσουν ένα όγκο ή μια αγγειακή ανωμαλία.

Επιστροφή

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την αρτηριογραφία;

Πριν από την αρτηριογραφία πρέπει να γίνουν ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις, όπως π.χ. εξέταση της πηκτικότητας του αίματος και της νεφρικής λειτουργίας. Συνήθως έρχεστε στο νοσοκομείο την ημέρα της εξέτασης ή την προηγούμενη.

Ο ιατρός θα σας ζητήσει να έχετε διακόψει για μερικές ημέρες αν παίρνετε αντιπηκτικό φάρμακο (όπως το Sintrom), ενώ συνήθως δεν χρειάζεται να διακόψετε το αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο, όπως Κλοπιδογρέλη (Iscover, Plavix κλπ) ή Ασπιρίνη. Συνήθως θα σας ζητήσει να είστε νηστικός λίγες ώρες πριν την εξέταση, ενώ ενδέχεται να σας έχει χορηγήσει ενδοφλέβιο ορό από την προηγουμένη μέρα για να προλάβει επιβάρυνση της νεφρικής σας λειτουργίας.

Αν έχετε αλλεργία στα σκιαγραφικά ή στο ιώδιο, μπορεί να σας χορηγήσει προληπτικώς κάποιο φάρμακο για μείωση του κινδύνου αλλεργικής αντίδρασης.

Επιστροφή

Τι περιλαμβάνει η εξέταση;

Η εξέταση γίνεται σε κατάλληλο χώρο με ειδικό ακτινολογικό εξοπλισμό. Ο ιατρός θα επιλέξει τη θέση της παρακέντησης συνήθως στην αρτηρία της βουβωνικής χώρας ή του βραχίονα. Θα ξυρίσει την περιοχή και θα καθαρίσει το δέρμα με αντισηπτικό. Μετά θα κάνει μια ένεση με τοπικό αναισθητικό και θα παρακεντήσει την αρτηρία με μια ειδική βελόνα, διαμέσου της οποίας θα προωθήσει ένα κατάλληλο σύρμα και ένα καθετήρα μικρής διαμέτρου προς την επιθυμητή θέση. Εκεί θα γίνει η έγχυση του σκιαγραφικού και θα ακολουθήσει μια σειρά ακτινογραφιών μετακινώντας το τραπέζι κατάλληλα καθώς ο καθετήρας ή το σκιαγραφικό προχωρεί μέσα στην αρτηρία. Μπορεί να νοιώσετε κάψιμο κάθε φορά που ενίεται το σκιαγραφικό ή τάση να ουρήσετε. Μην ανησυχήσετε, αυτό είναι φυσιολογικό. Στη διάρκεια της εξέτασης, ο ιατρός θα σας ζητήσει να κρατήσετε την αναπνοή σας για μερικά δευτερόλεπτα. Επιπλέον μπορεί να σας ζητήσει να μείνετε εντελώς ακίνητος για να είναι καθαρές οι εικόνες.

Μετά το τέλος της εξέτασης, ο ιατρός θα αφαιρέσει τον καθετήρα από την αρτηρία και θα πιέσει στη θέση παρακέντησης για 10-20 λεπτά ώστε να μη συμβεί αιμορραγία και ενδέχεται να τοποθετήσει πιεστική επίδεση. Όλη η διαδικασία θα διαρκέσει 30-60 λεπτά. Όμως θα διαρκέσει περισσότερο αν γίνει συγχρόνως και θεραπευτική επέμβαση, όπως αγγειοπλαστική με μπαλόνι ή αρτηριακός εμβολισμός.

Επιστροφή

Τι γίνεται μετά την αρτηριογραφία;

Αν έχει γίνει παρακέντηση στο βραχίονα, μετά από παρακολούθηση μισής έως μιάς ώρας, θα μπορέσετε να επιστρέψετε στο σπίτι σας αφού σας δοθούν οδηγίες.

Αν έχει γίνει παρακέντηση στη βουβωνική χώρα, μετά την αρτηριογραφία θα μεταφερθείτε πίσω στο δωμάτιό σας για παρακολούθηση. Ο ιατρός σας θα συστήσει να μείνετε στο κρεβάτι με τεντωμένο το μέλος που παρακεντήθηκε για μερικές ώρες (για να μη συμβεί αιμορραγία) και θα σας πει πότε επιτρέπεται να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Το ίδιο βράδυ θα μπορέσετε να πιείτε υγρά και να φάτε λίγο. Επίσης συνήθως θα σας συστηθεί να αρχίσετε ξανά τα φάρμακα που τυχόν είχατε διακόψει για να γίνει η εξέταση. Οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν στο νοσοκομείο είτε για λίγες ώρες είτε μέχρι το επόμενο πρωί οπότε παίρνουν εξιτήριο.

Συνεχίστε να πίνετε αρκετά υγρά για 1-2 ημέρες και αποφύγετε κοπιώδεις δραστηριότητες για 12 ώρες, όπως το ανέβασμα σκάλας, την οδήγηση και το βάδισμα. Μπορείτε να επιστρέψετε στις συνηθισμένες σας δραστηριότητες μόλις αισθανθείτε έτοιμοι.

Επιστροφή

Υπάρχουν κίνδυνοι από την αρτηριογραφία;

Κίνδυνοι υπάρχουν σε κάθε επεμβατική ιατρική πράξη. Συνολικά ο κίνδυνος από την αρτηριογραφία είναι πάρα πολύ μικρός.

– Κάποια εκχύμωση (μελανιά) στην περιοχή της παρακέντησης είναι συχνή μετά από αρτηριογραφία, και θα φύγει σε λίγες εβδομάδες.

– Μπορεί να συμβεί αιμορραγία και δημιουργία αιματώματος γύρω από την αρτηρία στη βουβωνική χώρα ή ψευδοανεύρυσμα, αλλά αυτό σπάνια είναι σοβαρό πρόβλημα.

– Πολύ σπανιότερα μπορεί να αποφραχθεί η αρτηρία και το μέλος να παρουσιάσει πόνο, μούδιασμα ή ψυχρότητα και να απαιτηθεί αντιμετώπιση στο χειρουργείο.

– Το σκιαγραφικό μπορεί να χειροτερέψει τη νεφρική λειτουργία ειδικά αν προϋπάρχει νεφροπάθεια.

– Σπανίως συμβαίνουν αλλεργικές αντιδράσεις στο σκιαγραφικό, που μόνο πολύ σπάνια (1 στις 3000) μπορεί να είναι σοβαρές.

– Αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, όπως βρογχίτιδα/ άσθμα, στηθάγχη ή καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να συμβεί παροξυσμός τους, αλλά αυτός πολύ σπάνια είναι σοβαρός.

Επιστροφή

Τελευταία ενημέρωση 11/11/2015