Επικοινωνια
με e-mail »
ηρακλειο κρητησ
2810 282123
giatroi Θεραπεία

Ενδαυλικό μόσχευμα σε ανεύρυσμα

Αυτή η ενημέρωση δε σκοπεύει να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική πληροφόρηση, διάγνωση και θεραπεία. Οι ασθενείς που διαβάζουν άρθρα σ’ αυτή την ιστοσελίδα πρέπει να αξιολογήσουν τις πληροφορίες προσεκτικά με τη βοήθεια του θεράποντα ιατρού τους.

Γιατί χρειάζομαι θεραπεία;

Όπως σας έχει εξηγήσει ο αγγειοχειρουργός σας, η μεγάλη αρτηρία στην κοιλιά σας, που ονομάζεται αορτή, έχει μια εξασθενημένη και διογκωμένη περιοχή (ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής). Για να μην συμβεί ρήξη αυτής της περιοχής της αορτής, πρέπει να υποβληθείτε σε εγχείρηση με σκοπό την αντικατάσταση του τμήματος αυτού της αορτής με μόσχευμα Στην περίπτωσή σας, η μορφολογία του ανευρύσματος κρίθηκε κατάλληλη για τοποθέτηση ενδαυλικού μοσχεύματος. Ο αγγειοχειρουργός σας θεώρησε καλύτερη για σας τη νέα αυτή μέθοδο από την κλασική ανοικτή εγχείρηση, συνήθως με κριτήρια την ηλικία και τις άλλες παθήσεις σας.

Επιστροφή

Πριν από τη θεραπεία

Πριν από την επέμβαση πρέπει να γίνουν ορισμένες εξετάσεις. Υπάρχουν δυο κατηγορίες εξετάσεων: (α) Αυτές που θα αξιολογήσουν τη γενική σας κατάσταση και την καταλληλότητά σας για εγχείρηση. Κανονικά γίνονται πριν επιλεγεί οριστικά ο τύπος της θεραπευτικής αντιμετώπισης και περιλαμβάνουν γενικά εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς, ακτινογραφία θώρακα, σπιρομέτρηση των πνευμόνων (μέτρηση της αναπνευστικής επάρκειας), ελικοειδή αξονική τομογραφία (spiral CT) του ανευρύσματος και ψηφιακή αγγειογραφία κοιλιακής αορτής & λαγονίων αρτηριών. (β) Μερικές άμεσες προεγχειρητικές εξετάσεις, που περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος και νέο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αυτές θα γίνουν κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Επίσης, επειδή είναι απαραίτητο να υπάρχουν διαθέσιμες για σας τουλάχιστον 4 φιάλες αίμα πριν υποβληθείτε σε εγχείρηση ανευρύσματος, θα πρέπει να επικοινωνήσετε εγκαίρως με το Τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου που θα σας υποδειχτεί, ώστε να εξασφαλίσετε την απαραίτητη ποσότητα αίματος.

Ενδέχεται ακόμη ο ιατρός να σας ζητήσει να διακόψετε ορισμένα φάρμακα για λίγες ημέρες πριν την εγχείρηση, επειδή μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία όταν χειρουργηθείτε.

Επιστροφή

Κάνοντας εισαγωγή στο νοσοκομείο

Όταν κάνετε την εισαγωγή θα είναι πολύ χρήσιμο να κρατάτε όλα σας τα φάρμακα. Θα καταγραφεί το ιστορικό σας και αργότερα θα περάσει ο αγγειοχειρουργός που θα σας χειρουργήσει και ο αναισθησιολόγος που θα σας κάνει την αναισθησία. Θα σας εξηγήσουν πράγματα σχετικά με την επέμβαση και την άμεση μετεγχειρητική σας φροντίδα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε ένα έντυπο ότι καταλαβαίνετε γιατί θα υποβληθείτε στην εγχείρηση αυτή, ποιες είναι οι ενδεχόμενες επιπλοκές της και ότι συμφωνείτε να γίνει.

Επιστροφή

Η αναισθησία

Η επέμβαση αυτή είναι λιγότερο βαρεία από την ανοικτή εγχείρηση και συνήθως γίνεται με συνδυασμό περιοχικής αναισθησίας και καταστολής (και σπανιότερα με γενική αναισθησία). Θα τοποθετηθεί ένα επισκληρίδιος καθετήρας στη ράχη σας για να μην πονάτε στη διάρκεια της επέμβασης και μετά απ’ αυτήν. Κατόπιν, θα τοποθετηθεί ουροκαθετήρας για να μπορούν να μετρούνται τα ούρα σας και ίσως ένας «κεντρικός» φλεβοκαθετήρας σε μια μεγάλη φλέβα στο λαιμό για να σας δίνονται όσα υγρά χρειάζονται.

Επιστροφή

Τι περιλαμβάνει η τοποθέτηση ενδαυλικού μοσχεύματος;

Ενδαυλικό σημαίνει ότι η επέμβαση γίνεται μέσα στον αυλό των αγγείων χρησιμοποιώντας λεπτούς και μακριούς σωλήνες (ή καθετήρες) που προωθούνται διαμέσου των αρτηριών σας.

Αρχικά γίνεται μια μικρή τομή σε κάθε βουβωνική περιοχή πάνω από τις μηριαίες αρτηρίες. Διαμέσου αυτών των αρτηριών προωθούνται ένα σύρμα (συρμάτινος οδηγός) και ποικίλης διαμέτρου καθετήρες προς το ανεύρυσμα. Δεν αισθάνεστε καθόλου τους καθετήρες, καθώς προωθούνται μέσα στις αρτηρίες, επειδή δεν υπάρχουν απολήξεις νεύρων μέσα στις αρτηρίες.

Στη διάρκεια της επέμβασης η αγγειοχειρουργική ομάδα θα χρησιμοποιήσει ακτινοσκοπικό έλεγχο για να προωθήσει στη θέση του ανευρύσματος ένα σωλήνα (που αποτελείται από πλαστικό και μεταλλικό υλικό), το ονομαζόμενο “μόσχευμα επικαλυμμένο με ενδονάρθηκα” ή με μια λέξη “ενδομόσχευμα”. Όπως το μόσχευμα στην ανοικτή εγχείρηση, έτσι και το ενδομόσχευμα ενισχύει την αορτή.

Επιστροφή

Μετά την επέμβαση

Αρχικά θα μεταφερθείτε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ή στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) για στενότερη παρακολούθηση, όπου θα παραμείνετε συνήθως λιγότερο από ένα 24ωρο. Την επόμενη ημέρα θα μπορέσετε να φάτε και να περπατήσετε. Ο χρόνος ανάνηψης από την επέμβαση είναι μικρότερος με τη μέθοδο αυτή και ο χρόνος νοσηλείας μπορεί να μειωθεί στις 2-3 ημέρες.

Επιστροφή

Πηγαίνοντας στο σπίτι

  • Ο ιατρός θα σας συστήσει να κάνετε μικρές βόλτες και μετά να αναπαύεστε για βαθμιαία επάνοδο στη φυσιολογική δραστηριότητά σας
  • Μπορείτε να κάνετε μπάνιο και να βρέξετε το χειρουργικό τραύμα μερικές ημέρες μετά την επέμβαση
  • Τα ράμματά σας θα αφαιρεθούν στις 10-12 ημέρες
  • Θα είστε σε θέση να οδηγήσετε όταν μπορείτε να φρενάρετε απότομα με ασφάλεια. Αυτό θα γίνει περίπου 3-4 εβδομάδες μετά την εγχείρηση
  • Αν εργάζεστε, θα μπορείτε να αρχίσετε εργασία σε μερικές εβδομάδες
  • Επίσης θα σας συστηθεί να παίρνετε Ασπιρίνη ή Κλοπιδογρέλη (Iscover, Plavix) και μια στατίνη, όπως πιθανότατα κάνατε και πριν από την εγχείρηση
  • Αυτή η επέμβαση απαιτεί παρακολούθηση εφ’ όρου ζωής με περιοδική εξέταση με αξονική τομογραφία (CT) ή αγγειογραφία για να επιβεβαιωθεί ότι εξακολουθεί να λειτουργεί καλά το ενδομόσχευμα και παραμένει στη σωστή θέση. Τελευταία, βελτιώνεται και η τεχνική παρακολούθησης με υπερηχογράφημα

Επιστροφή

Υπάρχουν επιπλοκές;

– Μερικές φορές μπορεί να παρουσιαστεί πυρετός και πόνος στην οσφυϊκή χώρα σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση. Αυτά τα σημεία μπορεί να διαρκέσουν λίγες ημέρες και αντιμετωπίζονται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα

– Επίσης, ο κίνδυνος για καρδιακές ή αναπνευστικές επιπλοκές είναι λίγο αυξημένος εάν έχετε ήδη βεβαρημένο ιστορικό τέτοιων προβλημάτων

Επιπλοκές σχετιζόμενες με το τεχνικό μέρος της επέμβασης είναι:

– Διαφυγή αίματος γύρω από το ενδομόσχευμα (αν η διαφυγή μπορεί να καταδειχτεί απεικονιστικά ονομάζεται “ενδοδιαφυγή”, ενώ αν δεν μπορεί ονομάζεται “ενδοτάση”). Διαφυγή μπορεί να συμβεί ακόμη και πολύ καιρό μετά την επέμβαση

– Μετανάστευση του ενδομοσχεύματος μακριά από την επιθυμητή θέση

– “Κάταγμα” του ενδομοσχεύματος

– Θρόμβωση (απόφραξη) του ενός ή και των δυο σκελών του ενδομοσχεύματος και διακοπή της ροής αίματος διαμέσου αυτού

Μετά από τοποθέτηση ενδαυλικού μοσχεύματος για ανεύρυσμα, υπολογίζεται ότι μπορεί μέχρι και στο 10% των ασθενών ετησίως να απαιτηθεί κάποια διορθωτική επέμβαση, πάλι με ενδαγγειακή τεχνική.

– Άλλες σοβαρές επιπλοκές μπορεί να είναι είτε άμεσες, όπως ρήξη αρτηρίας, νεφρική βλάβη και παραπληγία είτε απώτερες, όπως λοίμωξη του ενδομοσχεύματος και όψιμη ρήξη του ανευρύσματος. Μάλιστα, με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος ρήξης του ανευρύσματος 7 έτη μετά από την ενδαυλική διόρθωσή του υπερβαίνει το 10%, εάν δε συνεχιστεί η τακτική παρακολούθηση με απεικονιστικό έλεγχο.

Επιστροφή

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;

Για να αποσοβήσετε το ενδεχόμενο να προκληθεί μεγαλύτερη βλάβη στις αρτηρίες σας γενικά, θα πρέπει να:

  • Διακόψετε εντελώς το κάπνισμα, αν καπνίζετε. Αν συνεχίσετε το κάπνισμα θα προκαλέσετε παραπέρα βλάβη στις αρτηρίες σας με κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια και προβλήματα στην κυκλοφορία των ποδιών σας
  • Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα, ειδικά την αερόβια, όπως είναι το περπάτημα
  • Μειώστε το βάρος σας
  • Καταναλώνετε τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε ζωικό λίπος
  • Παίρνετε σωστά τη φαρμακευτική σας αγωγή

Μην παραλείπετε να προσέρχεστε για τον απεικονιστικό έλεγχο της αορτής & των λαγονίων αρτηριών, όπως τον έχει καθορίσει ο αγγειοχειρουργός σας.

Επιστροφή

Τελευταία ενημέρωση 08/08/2012