Διαβάσετε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις που μας έχουν θέσει ασθενείς. Φυσικά, η ενημέρωση αυτή είναι γενική και δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τη σχέση που οφείλει να δημιουργείται μεταξύ ιατρού και ασθενή, για τη δημιουργία της οποίας είναι απαραίτητη η ιατρική επίσκεψη και εξέταση.
ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
- Σε ποιον μπορώ να μιλήσω για το ιατρικό πρόβλημα που με απασχολεί;
- Αν έχετε κάποιο αγγειακό πρόβλημα, είναι ζωτικής σημασίας να κάνετε μια ποιοτική συζήτηση, πρόσωπο με πρόσωπο με ένα αγγειοχειρουργό στον οποίο να έχετε εμπιστοσύνη και που να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει. Εμείς σας δίνουμε αυτή τη δυνατότητα.
- Τι θα γίνει στην πρώτη επίσκεψη και τι χρειάζεται να κάνω;
- Συνιστούμε να κρατάτε μαζί σας:
- το ατομικό βιβλιάριο ασθενείας σας (μπορεί να χρειαστούμε τον ΑΜΚΑ σας και τον αριθμό μητρώου του ασφαλιστικού σας ταμείου)
- όλα τα φάρμακα που τυχόν λαμβάνετε
- τυχόν παλιότερες εξετάσεις, ιατρικά σημειώματα και μια λίστα με τις ερωτήσεις που θα θέλατε να απαντηθούν.
Ο αγγειοχειρουργός, αφού πάρει λεπτομερές ιστορικό και σας εξετάσει, θα σας ενημερώσει πλήρως και κατανοητά για την κατάσταση της υγείας σας, και θα συζητήσει μαζί σας ώστε να διαμορφώσει ένα προσωπικό σχέδιο θεραπευτικής αντιμετώπισης για σας. Θα συζητήσει λεπτομερώς την ενδεδειγμένη επέμβαση, τον τύπο αναισθησίας, τους ενδεχόμενους κινδύνους ή επιπλοκές, τον αναμενόμενο χρόνο αποκατάστασης και το κόστος.
- Πώς πρέπει να προετοιμαστώ πριν από την επέμβασή μου;
- Ο αγγειοχειρουργός θα σας δώσει σχετικές οδηγίες ανάλογα με την επέμβαση. Ενδέχεται να σας ζητήσει να διακόψετε κάποια φάρμακα, ειδικά αυτά που “αραιώνουν” το αίμα και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας (π.χ. Sintrom, Κλοπιδογρέλη), μερικές ημέρες πριν από την επέμβαση. Επίσης, γενικά συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος, έστω και για λίγες ημέρες, πριν λάβετε αναισθησία.
ΓΙΑ ΦΛΕΒΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
- Έχω ευρυαγγείες στα πόδια μου και θέλω να τις αφαιρέσω. Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;
- Οι ευρυαγγείες είναι μεν εκδήλωση φλεβικής νόσου των κάτω μελών, αλλά μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερης έκτασης φλεβικό πρόβλημα. Ο ειδικός αγγειοχειρουργός θα μπορέσει να αξιολογήσει την κατάσταση και να διαμορφώσει το θεραπευτικό σχέδιο.
Γενικά, η αποτελεσματικότερη μέθοδος θεραπείας των ευρυαγγειών στα κάτω μέλη είναι η σκληροθεραπεία.
- Πότε πρέπει να δω το γιατρό για τους κιρσούς στα πόδια μου;
- Οι κιρσοί κάτω άκρων γενικά χειροτερεύουν έστω και με αργό ρυθμό με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό μη διστάσετε να δείτε τον αγγειοχειρουργό ακόμη και αν απλώς η εμφάνιση των φλεβών σας προκαλεί ανησυχία. Αν λάβετε ορισμένα προληπτικά μέτρα εγκαίρως, ίσως επιβραδυνθεί η επιδείνωσή τους.
Χρειάζεται να δείτε τον ειδικό αν έχετε συμπτώματα, όπως πόνο, αίσθημα βάρους, κάψιμο, φαγούρα ή πρήξιμο. Οπωσδήποτε επίσης, αν έχετε εμφανίσει επιπλοκές, όπως αν η φλέβα (κιρσός) έχει πρηστεί, πονάει, είναι κόκκινη ή ζεστή στην αφή, αν υπάρχει δερματικό εξάνθημα κοντά στον αστράγαλο, στη γάμπα ή στο πόδι, αν υπάρχουν πληγές (άτονα έλκη) στο κάτω άκρο ή αν μία φλέβα αρχίσει να αιμορραγεί.
Όσο νωρίτερα δείτε τον αγγειοχειρουργό και αρχίσετε θεραπεία, τόσο μεγαλύτερο όφελος θα έχετε στα ενοχλήματά σας και στο αισθητικό αποτέλεσμα.
- Ποια είναι η καλύτερη επέμβαση για τους κιρσούς κάτω άκρων;
- Δεν μπορεί να δοθεί μια γενική απάντηση στην ερώτηση αυτή, η οποία να είναι επιστημονικά ορθή, επειδή η ιδανική επέμβαση διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με τις θέσεις στις οποίες εντοπίζονται οι χαλασμένες φλεβικές βαλβίδες, το μέγεθος και την έκταση των φλεβικών κιρσών.
Είναι σημαντικό να επιλεγεί η σωστή μέθοδος θεραπείας για το συγκεκριμένο ασθενή (εξατομίκευση θεραπείας), επειδή διαφορετικές φλέβες απαντούν καλύτερα σε διαφορετική μέθοδο. Εμείς διενεργούμε όλους τους τύπους επεμβάσεων κιρσών και θα σας συμβουλεύσουμε για τη δική σας περίπτωση. Διαβάστε περισσότερα για τις επεμβάσεις για κιρσούς.
- Η μητέρα μου χειρουργήθηκε για φλεβίτιδα σε ηλικία 30 ετών. Μπορεί να χρειαστεί κι εγώ να κάνω τέτοια επέμβαση;
- Καταρχάς πρέπει να διευκρινίσουμε ποια ακριβώς φλεβική νόσο είχε/έχει η μητέρα σας. Λέγοντας “φλεβίτιδα” πολύς κόσμος εννοεί τους κιρσούς φλεβών, ενώ επιστημονικά ο όρος φλεβίτιδα ή επιπολής θρομβοφλεβίτιδα χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις φλεγμονής και θρόμβωσης των κιρσών. Επομένως, μάλλον εννοείτε ότι η μητέρα σας χειρουργήθηκε για κιρσούς.
Από κιρσούς υποφέρει περίπου το 40% των γυναικών. Μολονότι γνωρίζουμε ότι υπάρχει οικογενής τάση στην εμφάνισή τους, δεν είναι σαφές το εάν κληρονομούνται ή όχι.
Για να πληροφορηθείτε αν είναι πιθανό να έχετε προδιάθεση για εμφάνιση κιρσών, μπορείτε να εξεταστείτε από τον αγγειοχειρουργό.
- Έχω κιρσούς που με ενοχλούν, όμως πριν από μερικά χρόνια πέρασα ένα επεισόδιο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης. Πρέπει να αποφύγω την εγχείρηση για τους κιρσούς;
- Όχι μόνο δεν είναι υποχρεωτικό να αποφύγετε την εγχείρηση κιρσών μετά από επεισόδιο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης εφόσον προϋπήρχαν οι κιρσοί, αλλά πιθανώς οι κιρσοί να ήταν προδιαθεσικός παράγοντας για τη θρόμβωση, και να αναμένεται όφελος από την εγχείρηση. Εάν προηγήθηκε η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και κατόπιν αναπτύχθηκαν κιρσοί (δηλαδή οι διογκωμένοι επιπολής φλεβικοί κλάδοι), χρειάζεται προσοχή στην αξιολόγηση. Ο ειδικός αγγειοχειρουργός θα μελετήσει την κατάσταση των φλεβών και μετά θα σας συμβουλεύσει αναλόγως.
- Ταξιδεύω συχνά με αεροπλάνο. Κινδυνεύω να πάθω το σύνδρομο της οικονομικής θέσης;
- Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πολύωρα ταξίδια (διάρκειας πάνω από τέσσερεις ώρες) μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να προκληθεί εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση στα κάτω μέλη. Ο κίνδυνος οφείλεται στην παρατεταμένη ακινησία που μπορεί να συμβεί σε ένα ταξίδι με αυτοκίνητο, λεωφορείο, τραίνο ή αεροπλάνο. Δεν είναι γνωστό αν το ίδιο το ταξίδι ευθύνεται για τη θρόμβωση ή αν οι άνθρωποι που υπέστησαν τη θρόμβωση είχαν αυξημένο κίνδυνο για άλλους λόγους.
Γενικά ο κίνδυνος να πάθετε φλεβική θρόμβωση στο ταξίδι είναι πολύ μικρός εκτός εάν έχετε παράγοντες κινδύνου, όπως προηγούμενο επεισόδιο φλεβικής θρόμβωσης, καρκίνο ή θρομβοφιλία. Σε τέτοιες περιπτώσεις συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν κάνετε αεροπορικό ταξίδι διάρκειας πάνω από τρεις ώρες. Επίσης αποφύγετε να ταξιδέψετε για τρεις μήνες μετά από εγχείρηση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου ή γόνατος.
ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
- Το γεγονός ότι είμαι διαβητικός σημαίνει ότι έχω και διαβητικό πόδι;
- Όχι υποχρεωτικά. Το διαβητικό πόδι δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου και εφόσον ο σακχαρώδης διαβήτης δε ρυθμίζεται σωστά. Περιλαμβάνει (α) τη νευροπαθητική οστεοαρθροπάθεια, (β) το άτονο έλκος στο πέλμα ή στα δάκτυλα και (γ) τη λοίμωξη του ποδιού.
- Σε ποιο ποσοστό στένωσης της καρωτίδας πρέπει να γίνει επέμβαση;
- Στην ερώτηση αυτή δεν υπάρχει σαφής απάντηση (με ακριβές ποσοστό στένωσης).
Στο να επιλεγεί ή όχι η χειρουργική θεραπεία σε στένωση καρωτίδας, παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Τέτοιοι παράγοντες είναι: (i) το αν έχει συμβεί ή όχι ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, (ii) ο βαθμός στένωσης (γενικά όσο μεγαλύτερου βαθμού είναι η στένωση, τόσο πιθανότερο το όφελος από την επέμβαση), (iii) η ηλικία και το προσδόκιμο ζωής του ασθενή, και (iv) η συνύπαρξη παραγόντων αθηρωματικού κινδύνου που δεν έχουν ρυθμιστεί (όπως πχ τρέχον κάπνισμα, αρρύθμιστη υπέρταση, αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης).
- Έχω ακούσει ότι τα οινοπνευματώδη ποτά κάνουν καλό στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι αλήθεια;
- Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το να πίνει κάποιος μέχρι δυο μονάδες οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή άλλου αγγειακού συμβάματος περίπου στο μισό. Περισσότερο οινόπνευμα από αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στο τριπλάσιο και να προξενήσει βλάβη στο ήπαρ, ατυχήματα κλπ.
Αν πίνετε, συνιστούμε όχι πάνω από δυο μονάδες την ημέρα, αλλά, αν δεν πίνετε, μην αρχίσετε καθόλου!
- Μπορώ να μειώσω την ‘κακή’ χοληστερίνη μου μόνο με τη σωστή διατροφή ή πρέπει να πάρω φάρμακα;
- Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης (έτσι λέγεται επιστημονικά η χοληστερίνη) που κυκλοφορεί στο αίμα παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό μας και ότι αυτό είναι γενετικά προκαθορισμένο, ενώ ένα μικρό μόνο μέρος προέρχεται από τη διατροφή με ορισμένες τροφές, όπως οι τροφές ζωικής προέλευσης (π.χ. λίπος, τυρί, κόκκινο κρέας) ή τα τηγανητά φαγητά.
Για να βελτιωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης σας πρέπει να ασκηθείτε περισσότερο, να μην καπνίζετε και να έχετε σωστή διατροφή. Αν όμως δεν μπορέσετε να φθάσετε στα επίπεδα-στόχους που έχει θέσει για σας ο ιατρός σας, τότε ενδέχεται αυτός να σας προτείνει κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία.
- Μπορεί οι κράμπες που παθαίνω τη νύκτα να οφείλονται σε αγγειακό πρόβλημα;
- Οι κράμπες πράγματι είναι συχνότερες σε άτομα με φλεβικές παθήσεις (όπως είναι οι κιρσοί) ή με αρτηριακές παθήσεις (όπως είναι η αποφρακτική αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων). Επίσης, εμφανίζονται συχνότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες και σε άτομα που δεν έχουν αρκετή σωματική δραστηριότητα.
Καταρχάς όμως πρέπει να αποκλειστεί ότι οι κράμπες σας μπορεί να σχετίζονται με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων (διουρητικά, Νιφεδιπίνη, Σαλβουταμόλη, κλπ), υπερκατανάλωση οινοπνεύματος, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, θυρεοειδοπάθεια κλπ. Επίσης, οι κράμπες είναι αρκετά συχνές στην εγκυμοσύνη.
- Υπάρχει θεραπεία για τις νυκτερινές κράμπες;
- Το ενόχλημα αυτό μπορεί να σταματήσει εάν βρεθεί και διορθωθεί η αιτία που το προκαλεί. Συχνά όμως δεν βρίσκεται αιτία. Γενικά συνιστάται αρκετή σωματική δραστηριότητα και τακτική άσκηση χωρίς υπερβολές. Δεν υπάρχει ειδικό φάρμακο για τις κράμπες. Σε κάποιες χώρες χορηγείται η θειϊκή κινίνη, ενώ σε άλλες – όπως και στη χώρα μας – γίνεται εμπειρικά χορήγηση αλάτων μαγνησίου.
- Όταν ξαπλώσω τη νύκτα νοιώθω ενοχλητικά τινάγματα στα πόδια μου. Μπορεί να υποφέρω από το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών;
- Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών [restless legs syndrome] είναι μια νευρολογική κινητική διαταραχή από την οποία υποφέρει το 10% των ενηλίκων. Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό, όταν το άτομο νιώθει μια ενοχλητική αίσθηση στα κάτω μέλη ενώ βρίσκεται σε ανάπαυση, και συγχρόνως έχει την ανάγκη να τα κινεί. Τα συμπτώματα χειροτερεύουν το βράδυ με αποτέλεσμα να προκαλείται αϋπνία, άγχος ή κατάθλιψη.
Το σύνδρομο συνήθως είναι ιδιοπαθές, δηλαδή δεν μπορεί να βρεθεί η αιτία που το προκαλεί, ενώ σε μερικές περιπτώσεις είναι οικογενές και μεταβιβάζεται με αυτόσωμο επικρατούντα χαρακτήρα. Σπανιότερα οφείλεται σε κάποια άλλη κατάσταση, όπως έλλειψη σιδήρου ή περιφερική πολυνευροπάθεια (που μπορεί να συμβεί σε σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, ρευματοειδή αρθρίτιδα κλπ). Δε γνωρίζουμε ακριβώς ποιες αλλαγές του τρόπου ζωής μπορούν να μειώσουν τα ενοχλήματα. Η κατάσταση πάντως φαίνεται βελτιώνεται με την κίνηση, το μασάζ ή ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης.
Εάν απαιτηθεί θεραπευτική αγωγή, όπως θα σας συμβουλεύσει ο ιατρός σας, μπορούν να χορηγηθούν αντιπαρκινσονικά φάρμακα, όπως τα ντοπαμινεργικά (π.χ. Mirapexin) ή το Sinemet, το αντιεπιληπτικό Neurontin, οπιούχα σκευάσματα και τα ηρεμιστικά της κατηγορίας των βενζοδιαζεπινών.
Τελευταία ενημέρωση 10/10/2015