Επικοινωνια
με e-mail »
ηρακλειο κρητησ
2810 282123
giatroi Αγγειακές Παθήσεις

Νόσος Buerger

Αυτή η ενημέρωση δε σκοπεύει να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική πληροφόρηση, διάγνωση και θεραπεία. Οι ασθενείς που διαβάζουν άρθρα σ’ αυτή την ιστοσελίδα πρέπει να αξιολογήσουν τις πληροφορίες προσεκτικά με τη βοήθεια του θεράποντα ιατρού τους.

Τι είναι η νόσος Buerger;

Η νόσος Buerger (Bürger), ή αποφρακτική θρομβαγγειΐτιδα, είναι μορφή αγγειίτιδας. Η ονομασία της περιγράφει το κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αγγειακή φλεγμονή με θρομβωτικές αποφράξεις τμημάτων των μικρού και μεσαίου μεγέθους αρτηριών και φλεβών, συνήθως στο περιφερικό μέρος των κάτω μελών αλλά μερικές φορές και των άνω μελών.

Διαφέρει από την περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια, επειδή δεν προκαλείται από συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας που στενεύει την αρτηρία, αλλά από φλεγμονή του αρτηριακού τοιχώματος μαζί με τη δημιουργία θρόμβων μέσα στην αρτηρία.

Επιστροφή

Πού οφείλεται η νόσος;

Η οντότητα αυτή σχετίζεται ισχυρά με τη βαρεία χρήση καπνού και η εξέλιξή της εξαρτάται από το εάν εξακολουθήσει η χρήση καπνού. Για το λόγο αυτό, η νόσος Buerger ονομάζεται και νόσος των καπνιστών. Συμβαίνει τυπικά, αλλά όχι αποκλειστικά, σε άνδρες.

Επιστροφή

Ποια συμπτώματα μπορεί να προκαλέσει;

Τα συμπτώματα γενικά οφείλονται στην ισχαιμία, δηλαδή, τη μειωμένη ροή αίματος προς το μέλος. Συνήθως περιλαμβάνουν πόνο των ποδιών ή δακτύλων κατά την ηρεμία με κάψιμο και μούδιασμα, επώδυνα άτονα έλκη (πληγές) ή γάγγραινα. Σπανιότερα υπάρχει διαλείπουσα χωλότητα που εντοπίζεται χαμηλά στο πόδι μάλλον παρά στην κνήμη.

Επιστροφή

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Η διάγνωση της νόσου Buerger μπορεί να τεθεί με μεγάλη πιθανότητα εφόσον συνυπάρχουν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Έναρξη των συμπτωμάτων πριν την ηλικία των 45 ετών
  • Ιστορικό καπνίσματος
  • Παρουσία σημείων ισχαιμίας των ποδιών ή των δακτύλων, προσβολή αγγείων άνω μελών ή μεταναστευτική επιπολής θρομβοφλεβίτιδα
  • Αποκλεισμός της ύπαρξης διαβήτη και άλλων παραγόντων αθηρωματικού κινδύνου (δυσλιπιδαιμίας, υπέρτασης), καταστάσεων θρομβοφιλίας, αυτοανόσων νοσημάτων
  • Αποκλεισμός της ύπαρξης πηγών εμβολισμού από βλάβες σε κεντρικότερα σημεία της κυκλοφορίας (καρδιά, αορτή)
  • Αγγειογραφικά ευρήματα συμβατά με τη νόσο, όπως φυσιολογικές κνημιαίες αρτηρίες που αποκόπτονται απότομα, τμηματική προσβολή των αρτηριών, ελικοειδή παράπλευρα αγγεία (σαν τιρμπουσόν)

Επιστροφή

Υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Buerger;

Ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης της νόσου Buerger είναι η πλήρης αποχή από την χρήση καπνού. Ακόμη και το κάπνισμα 1-2 σιγαρέτων την ημέρα, το μάσημα καπνού ή η χρήση υποκαταστάτων νικοτίνης μπορεί να διατηρήσει τη νόσο σε ενεργό μορφή.

Στους ασθενείς που καταφέρνουν να διακόψουν το κάπνισμα είναι απίθανη η εμφάνιση νέων βλαβών και γάγγραινας που θα απαιτήσει ακρωτηριασμό.

Δεν έχει αποδειχθεί το όφελος από τη θεραπεία με κορτικοστεροειδή, ενώ η ενδοφλέβια αγωγή με Iloprost ίσως έχει κάποιες ενδείξεις. Πιο πειστική είναι η αξία της χρήσης αντιαιμοπεταλιακού φαρμάκου όπως η Ασπιρίνη.

Επιστροφή

Τελευταία ενημέρωση 11/11/2014