Επικοινωνια
με e-mail »
ηρακλειο κρητησ
2810 282123
giatroi

Παθητικό κάπνισμα: επιβλαβές ακόμη και σε μικρή ποσότητα

Από τον καπνό των τσιγάρων έχουν απομονωθεί πάνω από 4000 χημικές ουσίες, κάποιες από τις οποίες είναι αποδειγμένα τοξικές (βενζοπυρένιο, μονοξείδιο του άνθρακα κλπ). Εισπνέοντας τον καπνό, ορισμένες από τις ουσίες αυτές βλάπτουν άμεσα τους πνεύμονες, ενώ άλλες απορροφώνται και μεταφέρονται με το αίμα σε όλο το σώμα και έτσι μπορούν να βλάψουν διάφορους ιστούς.

Ένας από τους πιο ευαίσθητους ιστούς είναι η μεμβράνη που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια των αρτηριών, το ονομαζόμενο ενδοθήλιο. Μελέτες από διάφορες χώρες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα ακόμη και ενός μόνο τσιγάρου ή η σύντομη έκθεση σε περιβάλλον με καπνό βλάπτει τη λειτουργία του ενδοθηλίου εμποδίζοντας τις αρτηρίες να ανοίγουν όπως πρέπει. Οι επαναλαμβανόμενες εκθέσεις μπορούν να μετατρέψουν ένα υγιή άνθρωπο σε καρδιοπαθή ή αγγειοπαθή ασθενή.

Οι ποικίλες δυσμενείς για την ανθρώπινη υγεία επιπτώσεις του ενεργητικού καπνίσματος έχουν μελετηθεί και τεκμηριωθεί εκτενώς. Για τους κινδύνους του είναι ενήμεροι όλοι οι καπνιστές (επιγραφές στα πακέτα σιγαρέτων κλπ).

To παθητικό κάπνισμα όμως είναι επίσης βλαβερό και έχει αποδειχθεί με επιστημονικές μελέτες ότι:

  • Κάνει τα αιμοπετάλια πιο κολλώδη αυξάνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων που στενεύουν ή αποφράσσουν (δηλαδή, κλείνουν εντελώς ) τις αρτηρίες. Πρόσφατη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke δείχνει ότι το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, και μάλιστα ακόμη πιο ευαίσθητα είναι τα άτομα που δεν έχουν καπνίσει (ενεργητικά) ποτέ
  • Μειώνει τη ροή του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες, δηλαδή στις αρτηρίες της καρδιάς, στα ίδια επίπεδα με τους καπνιστές (όπως προκύπτει από μελέτες με χορήγηση τριφωσφορικής αδενοσίνης σε υγιείς εθελοντές)
  • Αυξάνει τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα
  • Μειώνει την καλή (HDL) χοληστερόλη

Η μόνη απόλυτα ασφαλής δόση καπνού είναι η μηδενική!

Τελευταία ενημέρωση 30/10/2016