Επικοινωνια
με e-mail »
ηρακλειο κρητησ
2810 282123
giatroi Θεραπεία

Σκληροθεραπεία ευρυαγγειών

Αυτή η ενημέρωση δε σκοπεύει να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική πληροφόρηση, διάγνωση και θεραπεία. Οι ασθενείς που διαβάζουν άρθρα σ’ αυτή την ιστοσελίδα πρέπει να αξιολογήσουν τις πληροφορίες προσεκτικά με τη βοήθεια του θεράποντα ιατρού τους.

Τι είναι η σκληροθεραπεία ευρυαγγειών και κιρσών;

Σκληροθεραπεία με ενέσεις (ή απλά σκληροθεραπεία) είναι μια μη χειρουργική τεχνική που αναπτύχθηκε πριν από πολλά χρόνια με στόχο να εξαφανίζει τις ανεπιθύμητες χαλασμένες φλέβες στα κάτω μέλη, δηλαδή τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς. Είναι μια ασφαλής και επιτυχημένη μέθοδος.

 <¤> Για τις ευρυαγγείες, εφαρμόζεται η τεχνική της μικρο-σκληροθεραπείας.

Οι ευρυαγγείες διακρίνονται σε δυο τύπους:

  • Τηλαγγειεκτασίες, δηλαδή ενδοδερμικές φλέβες, που έχουν συνήθως βυσσινί χρώμα και εύρος μέχρι 1mm
  • Δικτυωτές φλεβεκτασίες [reticular veins], δηλαδή υποδερμικές φλέβες που έχουν πρασινο-μπλε χρώμα και εύρος μέχρι 3mm

Η μικροσκληροθεραπεία είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των ευρυαγγειών των κάτω άκρων. Δεν είναι όμως κατάλληλη για τις ευρυαγγείες στο επίπεδο του προσώπου.

Σχεδόν όλα τα άτομα μπορούν να υποβληθούν σε σκληροθεραπεία, εκτός από τις γυναίκες που είναι έγκυες, θηλάζουν ή παίρνουν αντισυλληπτικά. Σχετική αντένδειξη είναι η αντιπηκτική αγωγή, το ιστορικό φλεβικού θρομβοεμβολισμού, ο σακχαρώδης διαβήτης και το σοβαρό βρογχικό άσθμα (υπό κορτιζονοθεραπεία).

 <¤> Για μεγαλύτερες φλέβες, μπορεί να γίνει έγχυση σχετικά πυκνοτέρου διαλύματος σκληρυντικού είτε σε απλή μορφή διαλύματος (σκληροθεραπεία με διάλυμα) είτε σε αφρώδη μορφή αναμεμειγμένο με αέρα (σκληροθεραπεία με αφρό).

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις (σχετικά μικροί φλεβικοί κιρσοί), η σκληροθεραπεία με αφρό μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τους κιρσούς κάτω άκρων. Ανάλογα με το μέγεθος των φλεβών προς θεραπεία και το βάθος τους κάτω από το δέρμα, η θεραπεία μπορεί να γίνει υπό καθοδήγηση από υπερήχους.

Επιστροφή

Πώς γίνεται η σκληροθεραπεία;

Η σκληροθεραπεία περιλαμβάνει την ένεση αποστειρωμένου διαλύματος μιας σκληρυντικής ουσίας (που ονομάζεται σκληρυντικό) μέσα σε μια φλέβα με μια πολύ λεπτή βελόνα. Για σκληροθεραπεία δε χορηγείται καμία αναισθησία (ούτε καν τοπική).

Το σκληρυντικό διάλυμα έχει σκοπό να ερεθίσει το εσωτερικό των τοιχωμάτων της φλέβας, προκαλώντας τους μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους (χωρίς να παγιδευτεί θρόμβος αίματος μέσα στον αυλό της φλέβας) με συνέπεια το κλείσιμο της φλέβας και τη δημιουργία ίνωσης, ή “σκλήρυνσης”. Αφού κλείσει η φλέβα, το σώμα σας τελικά θα την απορροφήσει σε διάστημα λίγων μηνών. Εμείς συνήθως χρησιμοποιούμε διάλυμα πολιδοκανόλης (η οποία ανήκει στην κατηγορία των απορρυπαντικών σκληρυντικών).

 

Επιστροφή

Τι πρέπει να αποφύγω να κάνω πριν τη θεραπεία;

Αποφύγετε την Ασπιρίνη και άλλα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (Brufen, Mesulid, Naprosyn, Voltaren κλπ) καθώς και την κατανάλωση οινοπνεύματος για 2 ημέρες πριν τη θεραπεία.

Μη χρησιμοποιείτε υδατικές κρέμες, λοσιόν, λάδια στα πόδια σας για 24 ώρες πριν τις ενέσεις.

Επιστροφή

Χρειάζονται κάποιες εξετάσεις πριν τη θεραπεία;

Μερικές φορές χρειάζεται να γίνει εξέταση με υπερηχογράφημα triplex φλεβών κάτω μελών για καθορισμό της έκτασης του προβλήματος των φλεβών, τόσο των επιπολής (δηλαδή, αυτών που βρίσκονται κάτω από το δέρμα) όσο και των εν τω βάθει (που βρίσκονται μεταξύ των μυϊκών ομάδων). Ο αγγειοχειρουργός θα αποφασίσει αν χρειάζεται αυτή η εξέταση κατά την αρχική επίσκεψη.

Επιστροφή

Τι να περιμένω μετά τη θεραπεία;

Μετά τη συνεδρία της μικροσκληροθεραπείας συνήθως υπάρχει κάποια ερυθρότητα και διόγκωση κατά μήκος των φλεβών. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες, ημέρες ή και ακόμη περισσότερο ανάλογα με το μέγεθος των φλεβών. Δηλαδή, η εμφάνιση των φλεβών θα χειροτερέψει αρχικά πριν βελτιωθεί τελικά. Λιγότερο συχνά παρουσιάζονται μελανιές. Μπορείτε να έχετε φυσιολογική δραστηριότητα αμέσως μετά τη θεραπεία. Στη διάρκεια των εβδομάδων ή μηνών που θα ακολουθήσουν, οι φλέβες θα απορροφηθούν και θα εξαφανιστούν.

Μετά τη συνεδρία της σκληροθεραπείας με αφρό, τοποθετείται κατάλληλη ελαστική επίδεση και κάλτσα σε όλο το μήκος του άκρου επί μια εβδομάδα. Η επιτυχία της μεθόδου βασίζεται στην πίεση από τον επίδεσμο και την κάλτσα πάνω στη φλέβα που ενέθηκε. Ο αφρός προκαλεί φλεγμονή στο τοίχωμα της φλέβας, η οποία μαραίνεται και βαθμιαία γίνεται λιγότερο ορατή. Κάποιες φορές η φλεγμονή αυτή μπορεί να ενοχλήσει λίγο για μερικές εβδομάδες, ενώ περιστασιακά μπορεί το δέρμα να εμφανίσει φυσαλίδα ή ουλή. Θα μπορείτε να βαδίσετε αμέσως μετά τη θεραπεία, αλλά αποφύγετε να οδηγήσετε.

Επιστροφή

Πόσο διαρκεί η θεραπεία και πόσο συχνά γίνεται;

Κάθε συνεδρία θεραπείας διαρκεί γύρω στα 30-45 λεπτά και γίνεται στο ιατρείο. Εμείς συνήθως ορίζουμε μεσοδιαστήματα λίγων εβδομάδων μεταξύ των συνεδριών. Αν υπάρχουν πολυάριθμες φλέβες, οι συνεδρίες μπορεί να γίνονται με μικρότερα μεσοδιαστήματα. Ο συνολικός αριθμός θεραπειών δεν θα επηρεαστεί από τη διάρκεια των μεσοδιαστημάτων αυτών.

Επιστροφή

Πόσες συνεδρίες θεραπείας χρειάζονται;

Το πόσες ενέσεις θα γίνουν σε κάθε συνεδρία εξαρτάται από τον αριθμό και την έκταση των ανεπιθύμητων φλεβών. Επειδή υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα του σκληρυντικού που επιτρέπεται να ενεθεί στη διάρκεια μιας συνεδρίας, αν υπάρχουν πολυάριθμες φλέβες, θα απαιτηθούν μερικές συνεδρίες. Συνήθως μια φλέβα αποκρίνεται σε μια θεραπεία, όμως μπορεί να απαιτηθούν επαναληπτικές θεραπείες για την ίδια φλέβα.

Σε μερικούς ασθενείς το αποτέλεσμα είναι άμεσο, ενώ άλλοι χρειάζεται να περιμένουν μέχρι και τρεις μήνες για να καθαρίσουν οι φλέβες. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται 2-6 συνεδρίες και θα παρατηρήσουν βελτίωση της τάξης του 50-80% στην εμφάνιση των φλεβών τους μετά από αυτές. Πολύ σπάνια μπορεί να εξαφανιστούν όλες οι ευρυαγγείες. Το πόσες περίπου συνεδρίες θα χρειαστείτε μπορεί να εκτιμηθεί στις αρχικές επισκέψεις, όμως γενικά η θεραπεία συνεχίζεται μέχρι να μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι.

Επιστροφή

Πώς θα αισθάνομαι μετά τη θεραπεία;

Θα αισθάνεστε εντελώς φυσιολογικά μετά τη μικροσκληροθεραπεία και θα σας συστηθεί να βαδίσετε αμέσως για χρονικό διάστημα 10-15 λεπτών, να έχετε τις φυσιολογικές σας δραστηριότητες και να επιστρέψετε στην εργασία σας. Ενδέχεται ο ιατρός να τοποθετήσει ελαστική επίδεση ή να συστήσει να φορέσετε κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης μετά τη θεραπεία για μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

Αποφύγετε άσκηση μεγάλης έντασης για 2 εβδομάδες, έκθεση στον ήλιο, πολύ θερμά μπάνια ή ατμόλουτρα για 4 εβδομάδες και αποτρίχωση με κερί για 6 εβδομάδες. Αν προγραμματίζετε να κάνετε πολύωρο ταξίδι τις επόμενες 4 εβδομάδες, συζητήστε το με τον ιατρό πριν τη θεραπεία.

Επιστροφή

Υπάρχουν κίνδυνοι ή επιπλοκές από τη θεραπεία;

Ευτυχώς σοβαρές επιπλοκές από τη σκληροθεραπεία είναι σπάνιες. Αλλεργικές αντιδράσεις (κνίδωση, αίσθημα δύσπνοιας) είναι εξαιρετικά σπάνιες με το φάρμακο που χρησιμοποιούμε.

Οι πιο συχνή επιπλοκή είναι προσωρινή δυσχρωμία κατά μήκος της πορείας της φλέβας που εμφανίζεται ως καφέ γραμμή στο υπερκείμενο δέρμα. Οφείλεται σε περιαγγειακή φλεγμονή και εναπόθεση αιμοσιδηρίνης και αναφέρεται ότι συμβαίνει σε 2% – 80% των περιπτώσεων. Η δυσχρωμία σχεδόν πάντα εξαφανίζεται αυθόρμητα, αλλά μπορεί να καθυστερήσει.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί μικρή φουσκάλα ή μπλαβάδα στη θέση της ένεσης που θα φύγει σε μερικές ημέρες.

Άλλη επιπλοκή είναι η ερυθρότητα από μικροσκοπικές τηλαγγειεκτασίες [telangiectatic matting] κοντά στις θεραπευθείσες ευρυαγγείες. Πιθανώς οφείλεται σε νεοαγγείωση των θεραπευμένων ιστών και συμβαίνει σε ~16% των περιπτώσεων. Αν αυτές οι νέες φλέβες δε φύγουν, μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαδερμικό laser ή/και περαιτέρω σκληροθεραπεία με διάλυμα.

Πολύ σπανιότερη επιπλοκή μπορεί να είναι η δημιουργία μικρής πληγής η οποία όμως θα επουλωθεί και θα αφήσει μικρή ουλή σαν φακίδα που με το χρόνο δε θα είναι εύκολα ορατή.

Άλλες δυνητικές επιπλοκές μετά τη σκληροθεραπεία με αφρό είναι παροδική διαταραχή της όρασης, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, κεφαλαλγία και εξαιρετικά σπάνια παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιστροφή

Μπορεί να συμβεί ζημιά αφαιρώντας αυτές τις άσχημες φλέβες;

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί είναι χαλασμένες φλέβες που δε λειτουργούν και η αφαίρεσή τους όχι μόνο δε βλάπτει, αλλά στην πραγματικότητα βελτιώνει την κυκλοφορία των φλεβών τοπικά. Από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν ευρυαγγείες ή κιρσοί, οι γειτονικές υγιείς φλέβες έχουν αναλάβει το έργο τους, δηλαδή να επιστρέφουν το αίμα προς την καρδιά.

Επιστροφή

Μήπως η θεραπευτική αντιμετώπιση των ευρυαγγειών έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση νέων;

Το ίδιο το γεγονός της απομάκρυνσης των ευρυαγγειών δεν πυροδοτεί την ανάπτυξη νέων φλεβών. Όμως, όποιος έχει ευρυαγγείες (ή κιρσούς) σημαίνει ότι έχει γενετική προδιάθεση για τέτοιες καταστάσεις και μπορεί να παρουσιάσει νέες, άσχετα αν έχει προηγουμένως υποβληθεί ή όχι σε θεραπεία.

Αρκετές ασθενείς μας επιλέγουν να επανέρχονται κάθε 1-2 έτη για μικροβελτιώσεις νέων ευρυαγγειών με σκληροθεραπεία. Η συχνότητα ποικίλει πολύ. Οι θεραπείες μπορούν να επαναληφθούν όσες φορές χρειαστεί μέχρι να επιτευχθεί καλό αποτέλεσμα.

Επιστροφή

Πρέπει να περιμένω να τελειώσω όλες τις προβλεπόμενες εγκυμοσύνες μου πριν αρχίσω τη θεραπεία;

Δεν χρειάζεται να περιμένετε να τελειώσετε όλες τις προβλεπόμενες εγκυμοσύνες σας πριν αρχίσετε τη θεραπεία. Όμως αυτή η λανθασμένη άποψη είναι πολύ κοινή. Στην πραγματικότητα είναι πιο λογικό να θεραπευτούν οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες πριν την εγκυμοσύνη ώστε να μη χειροτερέψουν.

Φυσικά, νέοι κιρσοί ή ευρυαγγείες μπορεί να εμφανιστούν σε επόμενη εγκυμοσύνη, αλλά τουλάχιστον όσες φλέβες έχουν προηγουμένως θεραπευτεί δεν ξαναγίνονται. Είναι αυτονόητο ότι μπορεί να χρειαστεί να γίνει ξανά σκληροθεραπεία στο μέλλον.

Επιστροφή

Μήπως η θεραπεία με laser είναι καλύτερη από τη σκληροθεραπεία;

Για κιρσούς και ευρυαγγείες κάτω άκρων η σκληροθεραπεία είναι πιο αποτελεσματική από τα laser που υπάρχουν σήμερα. Για πολύ μικρές τηλαγγειεκτασίες (κάτω από 1mm) ή ορισμένες άλλου είδους αγγειακές βλάβες μπορεί να χρησιμοποιηθεί laser.

Επιστροφή

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Τελευταία ενημέρωση 09/09/2016