Επικοινωνια
με e-mail »
ηρακλειο κρητησ
2810 282123
giatroi

Χιονίστρες (ή Χείμετλα)

Αυτή η ενημέρωση δε σκοπεύει να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική πληροφόρηση, διάγνωση και θεραπεία. Οι ασθενείς που διαβάζουν άρθρα σ’ αυτή την ιστοσελίδα πρέπει να αξιολογήσουν τις πληροφορίες προσεκτικά με τη βοήθεια του θεράποντα ιατρού τους.

Οι χιονίστρες (ή χείμετλα) είναι εντοπισμένες δερματικές φλεγμονώδεις βλάβες, οι οποίες σχετίζονται με την έκθεση στο κρύο, και σε τυπικές περιπτώσεις εμφανίζονται ξαφνικά. Έχουν κόκκινο ή μπλε χρώμα και χαρακτηρίζονται από πόνο που μοιάζει με έντονη φαγούρα ή κάψιμο.

Συχνότερα εμφανίζονται σε νέες γυναίκες 15-30 ετών και υποχωρούν σε μερικές ημέρες. Όμως, μετά από επανειλημμένες εκθέσεις στο κρύο, μπορεί να συμβεί πιο παρατεταμένη πορεία με φυσαλίδες και εξελκώσεις.

Συνήθως είναι ιδιοπαθείς, δηλαδή δεν υπάρχει υποκείμενη γνωστή αιτία. Μπορεί όμως να είναι δευτεροπαθείς και να εμφανιστούν σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, κρυοσφαιριναιμία, μυελομονοκυτταρική λευχαιμία ή ως αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα (όπως infliximab, sulindac, terbinafine).

Όπως για το φαινόμενο Raynaud, έτσι και για τις χιονίστρες ο ιατρός μπορεί να συστήσει απλά συντηρητικά μέτρα (αποφυγή νικοτίνης και έκθεσης στο κρύο, χρήση θερμών ενδυμάτων) και φαρμακευτικά μέτρα (π.χ. το αγγειοδιασταλτικό nifedipine). Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται ρούχα που προκαλούν τριβή.

Τελευταία ενημέρωση 22/02/2014