Επικοινωνια
με e-mail »
ηρακλειο κρητησ
2810 282123
giatroi

Συστηματική σκλήρωση

Αυτή η ενημέρωση δε σκοπεύει να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική πληροφόρηση, διάγνωση και θεραπεία. Οι ασθενείς που διαβάζουν άρθρα σ’ αυτή την ιστοσελίδα πρέπει να αξιολογήσουν τις πληροφορίες προσεκτικά με τη βοήθεια του θεράποντα ιατρού τους.

Είναι μια πάθηση του συνεκτικού ιστού, δηλαδή του ιστού που κρατάει το σώμα μας ενωμένο. Δεν πάσχει μόνο το δέρμα αλλά και εσωτερικά όργανα.

Οι περισσότεροι ασθενείς με αυτή την πάθηση έχουν την ελαφρά μορφή, δηλαδή περιορισμένη προσβολή του δέρματος, συνήθως των χεριών και των ποδιών, το οποίο γίνεται δύσκαμπτο και γυαλιστερό. Μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν μικρές αποθέσεις ασβεστίου κάτω από το δέρμα (ασβέστωση) που μπορεί να προκαλέσει εξελκώσεις (πληγές). Ο οισοφάγος προσβάλλεται συχνά και προκαλεί δυσκολία στην κατάποση της τροφής.

Η εντοπισμένη μορφή της πάθησης ονομάζεται “σκληρόδερμα”. Στην πιο σοβαρή μορφή, που ονομάζεται “διάχυτο σκληρόδερμα”, προσβάλλονται ευρείες περιοχές δέρματος και εσωτερικά όργανα, όπως πνεύμονες, έντερα, καρδιά και νεφροί.

Το σύνδρομο Raynaud είναι πάρα πολύ συχνό (95%) στη συστηματική σκλήρωση.

Τελευταία ενημέρωση 22/02/2014