Επικοινωνια
με e-mail »
ηρακλειο κρητησ
2810 282123
giatroi

Κοινοί μύθοι για τους κιρσούς και την φλεβική ανεπάρκεια

Αυτή η ενημέρωση δε σκοπεύει να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική πληροφόρηση, διάγνωση και θεραπεία. Οι ασθενείς που διαβάζουν άρθρα σ’ αυτή την ιστοσελίδα πρέπει να αξιολογήσουν τις πληροφορίες προσεκτικά με τη βοήθεια του θεράποντα ιατρού τους.

 

red     ΜΥΘΟΣ #1: Οι κιρσοί δημιουργούνται από την πολλή ορθοστασία

green     ΑΛΗΘΕΙΑ: Η πολλή ορθοστασία είναι παράγοντας κινδύνου για να αναπτυχθούν κιρσοί κάτω άκρων, εφόσον υπάρχει γενετική προδιάθεση. Όμως, η γενετική προδιάθεση – και όχι η ίδια η ορθοστασία – ευθύνεται για τη δημιουργία των κιρσών. Τα άτομα τα οποία αναγκάζονται να έχουν πολλή ορθοστασία (όπως π.χ. σερβιτόροι, κομμωτές, αθλητές) συνιστάται να ξεκουράζουν τα πόδια σε οριζόντια ή σε ανάρροπη θέση με κάθε ευκαιρία, ειδικά βέβαια αν έχουν γνωστή προδιάθεση για φλεβική πάθηση.

 

red     ΜΥΘΟΣ #2: Οι άνδρες δεν εμφανίζουν συχνά κιρσούς

green     ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι άνδρες – αν και κάπως λιγότερο συχνά σε σύγκριση με τις γυναίκες – μπορούν επίσης να εμφανίσουν κιρσούς. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 35% των ανδρών που διανύουν την 7η δεκαετία της ζωής τους έχουν κιρσούς. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνδρες θα ζητήσουν θεραπεία μόνο όταν τα συμπτώματα χειροτερέψουν.

 

red     ΜΥΘΟΣ #3: Οι κιρσοί και η φλεβική ανεπάρκεια είναι διαφορετικές ονομασίες ακριβώς της ίδιας πάθησης

green     ΑΛΗΘΕΙΑ: Κιρσοί (δηλαδή, κιρσοί φλεβών κάτω άκρων) ονομάζονται οι διευρυμένες ελικοειδείς φλέβες που φαίνονται μπλε και προβάλλουν κάτω από το δέρμα. Οφείλονται σε ανεπάρκεια των βαλβίδων των επιπολής φλεβών και αποτελούν μια από τις εκδηλώσεις χρόνιας φλεβικής νόσου.

Φλεβική ανεπάρκεια (ή ακριβέστερα χρόνια φλεβική ανεπάρκεια) είναι η κατάσταση κατά την οποία έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται οι συνέπειες της ανεπαρκούς συνολικής λειτουργίας του φλεβικού δικτύου του κάτω άκρου (είτε λόγω ανεπάρκειας των βαλβίδων των επιπολής ή των εν τω βάθει φλεβών είτε λόγω ανεπάρκειας της φλεβο-μυϊκής αντλίας της γαστροκνημίας).

Για την αποτελεσματική λειτουργία των φλεβών των κάτω άκρων (δηλαδή, την επιστροφή του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά) απαιτείται ακεραιότητα των επιπολής, των εν τω βάθει φλεβών και της φλεβομυϊκής αντλίας της γαστροκνημίας. Έτσι:

  1. Δε δημιουργείται φλεβική ανεπάρκεια σε όλες τις περιπτώσεις κιρσών
  2. Δεν είναι οι κιρσοί η μοναδική αιτία της φλεβικής ανεπάρκειας

Ενώ οι μικροί κιρσοί που δεν ενοχλούν, γενικά δεν χρειάζονται αντιμετώπιση, η φλεβική ανεπάρκεια πρέπει να αντιμετωπίζεται εγκαίρως μόλις γίνει αντιληπτή.

 

red     ΜΥΘΟΣ #4: Οι νέοι άνθρωποι με κιρσούς δεν πρέπει να χειρουργούνται, επειδή οι κιρσοί θα ξαναγίνουν

green     ΑΛΗΘΕΙΑ: Αντιθέτως, όσο νεότερο το άτομο, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος από την επέμβαση. Το όφελος έγκειται αφενός στην πρόληψη εμφάνισης περισσότερων κιρσών με των πάροδο του χρόνου και τελικά δημιουργίας φλεβικής ανεπάρκειας με δερματικές αλλοιώσεις στο άκρο, και αφετέρου στο καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα αν η επέμβαση γίνει σε αρχικό στάδιο. Γι’ αυτό είναι λογικό να αντιμετωπίζονται ενωρίς οι κιρσοί, εφόσον βέβαια έχουν ένδειξη για θεραπεία. Από τη στιγμή που οι κιρσοί χειρουργηθούν σωστά (δηλαδή, αφαιρεθούν ή καταλυθούν όλες οι χαλασμένες φλέβες), αυτοί οι ίδιοι δεν επανέρχονται. Όμως, εμφάνιση νέων κιρσών σε άλλες φλέβες μετά από σωστή επέμβαση μπορεί να συμβεί σε 3-4% των ασθενών κάθε έτος. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υπάρχουσα γενετική προδιάθεση. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί νέα θεραπεία.

Τελευταία ενημέρωση 09/09/2016