Επικοινωνια
με e-mail »
ηρακλειο κρητησ
2810 282123
giatroi Θεραπεία

Εγχείρηση ανευρύσματος αορτής

Αυτή η ενημέρωση δε σκοπεύει να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική πληροφόρηση, διάγνωση και θεραπεία. Οι ασθενείς που διαβάζουν άρθρα σ’ αυτή την ιστοσελίδα πρέπει να αξιολογήσουν τις πληροφορίες προσεκτικά με τη βοήθεια του θεράποντα ιατρού τους.

Γιατί χρειάζομαι θεραπεία;

Όπως σας έχει εξηγήσει ο αγγειοχειρουργός σας, η μεγάλη αρτηρία στην κοιλιά σας, που ονομάζεται αορτή, έχει μια εξασθενημένη και διογκωμένη περιοχή (ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής). Για να μην συμβεί ρήξη αυτής της περιοχής της αορτής, πρέπει να υποβληθείτε σε εγχείρηση με σκοπό την αντικατάσταση του τμήματος αυτού της αορτής με μόσχευμα.

Στην περίπτωσή σας, προτιμήθηκε η κλασική ανοικτή επέμβαση (έναντι της ενδαυλικής) είτε επειδή η μορφολογία του ανευρύσματος & των λαγονίων αρτηριών δεν κρίθηκε κατάλληλη για τοποθέτηση ενδαυλικού μοσχεύματος είτε επειδή ο αγγειοχειρουργός θεώρησε καλύτερη για σας τη μέθοδο αυτή, συνήθως με κριτήρια την ηλικία και το ιστορικό σας.

Επιστροφή

Πριν από τη θεραπεία

Πριν από την εγχείρηση πρέπει να γίνουν ορισμένες εξετάσεις. Υπάρχουν δυο κατηγορίες εξετάσεων:

(α) Αυτές που θα αξιολογήσουν τη γενική σας κατάσταση και την καταλληλότητά σας για εγχείρηση. Κανονικά γίνονται πριν επιλεγεί οριστικά ο τύπος της θεραπευτικής αντιμετώπισης και γενικά περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, καρδιολογικό έλεγχο, ακτινογραφία θώρακα, σπιρομέτρηση των πνευμόνων (μέτρηση της αναπνευστικής επάρκειας) κλπ. Προφανώς, αξονική αγγειογραφία (CTA) κοιλιακής αορτής και λαγονίων αρτηριών θα έχει ήδη προηγηθεί.

(β) Μερικές άμεσες προεγχειρητικές εξετάσεις, που περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος και νέο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αυτές θα γίνουν κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Επίσης, επειδή είναι απαραίτητο να υπάρχουν διαθέσιμες για σας 2-4 φιάλες αίμα πριν υποβληθείτε σε εγχείρηση ανευρύσματος, θα πρέπει να επικοινωνήσετε εγκαίρως με το Τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου που θα σας υποδειχτεί, ώστε να εξασφαλίσετε την απαραίτητη ποσότητα αίματος.

Ενδέχεται ακόμη ο ιατρός να σας ζητήσει να διακόψετε ορισμένα φάρμακα για λίγες ημέρες πριν την εγχείρηση, επειδή μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία όταν χειρουργηθείτε.

Επιστροφή

Κάνοντας εισαγωγή στο νοσοκομείο

Όταν κάνετε την εισαγωγή θα είναι πολύ χρήσιμο να κρατάτε όλα σας τα φάρμακα. Θα καταγραφεί το ιστορικό σας και αργότερα θα περάσει ο αγγειοχειρουργός που θα σας χειρουργήσει και ο αναισθησιολόγος που θα σας κάνει την αναισθησία. Θα σας εξηγήσουν πράγματα σχετικά με την επέμβαση και με την άμεση μετεγχειρητική σας φροντίδα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε ένα έντυπο ότι κατανοείτε γιατί θα υποβληθείτε στην εγχείρηση αυτή, ποιες είναι οι ενδεχόμενες επιπλοκές της και ότι συγκατατίθεστε να γίνει.

Επιστροφή

Η αναισθησία

Το πρώτο μέρος της επέμβασης είναι η χορήγηση αναισθησίας. Αρχικά μπορεί να τοποθετηθεί ένα επισκληρίδιος καθετήρας στη ράχη σας για να μην πονάτε κατά ή μετά την εγχείρηση. Εν συνεχεία, στη φλέβα του χεριού σας όπου έχετε τον ορό θα γίνει ένεση του αναισθητικού και θα κοιμηθείτε σε λίγα δευτερόλεπτα. Κατόπιν, θα τοποθετηθεί ουροκαθετήρας για να μπορούν να μετρούνται τα ούρα σας και πιθανότατα ένας “κεντρικός” φλεβοκαθετήρας σε μια μεγάλη φλέβα στο λαιμό για να σας δίνονται όσα υγρά χρειάζονται στη διάρκεια της εγχείρησης και μετά απ’ αυτήν. Συνήθως τοποθετείται και ρινογαστρικός καθετήρας (που περνά από ένα ρουθούνι και φθάνει στο στομάχι) για να μην έχετε τάση να κάνετε εμετό.

Επιστροφή

Η ανοικτή εγχείρηση για ανεύρυσμα

Θα γίνει μια μεγάλη τομή στην κοιλιά σας και – αν χρειαστεί – μια ή δυο μικρές τομές στις βουβωνικές σας περιοχές. Το διογκωμένο τμήμα της αορτής θα αντικατασταθεί με ένα πλαστικό σωλήνα που λέγεται αορτικό μόσχευμα και επιτρέπει να γίνεται η κυκλοφορία του αίματος διαμέσου του.

Το μόσχευμα (λευκό χρώμα) αντικαθιστά το ανευρυσματικό τοίχωμα της αορτής. Φαίνεται ο τρόπος συρραφής του με το υγιές (μη ανευρυσματικό) τοίχωμα

Το μόσχευμα είναι από πολύ ισχυρό συνθετικό υλικό είτε πολυεστέρας (Dacron) είτε πολυτετραφλουοραιθυλένιο (PTFE) στο μέγεθος της φυσιολογικής αορτής και μπορεί να είναι ευθύ ή διχαλωτό. Κατόπιν, ο σάκος του ανευρύσματος ράβεται έτσι που να καλύψει το μόσχευμα. Τα τραύματα ράβονται είτε με nylon ράμματα ή μεταλλικά clips, που αφαιρούνται μετά από 10-12 ημέρες, είτε με απορροφήσιμα ράμματα.

Το μόσχευμα αυτό διαρκεί για όλη σας τη ζωή και είναι πολύ απίθανο να χρειαστεί να αντικατασταθεί. Η εγχείρηση είναι επιτυχής στο 95-98% των περιπτώσεων.

Επιστροφή

Μετά την εγχείρηση

Θα μεταφερθείτε αρχικά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ή σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) για στενότερη παρακολούθηση, όπου θα παραμείνετε συνήθως για ένα έως δυο 24ωρα. Μερικές φορές χρειάζεται να μείνετε στον αναπνευστήρα για ένα μικρό διάστημα, αλλά ο στόχος είναι να ελαχιστοποιείται αυτό το διάστημα. Εκεί μπορεί να αρχίσετε και αναπνευστική φυσικοθεραπεία.

Μετά από την εγχείρηση αυτή είναι συνηθισμένο τα έντερα να μη λειτουργούν για λίγες ημέρες και στο διάστημα αυτό θα σας δίδονται τα υγρά που χρειάζεστε ενδοφλέβια. Μπορεί επίσης να σας χορηγηθεί αίμα. Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό θα φροντίσει να μην πονάτε και θα σας εξηγήσουν τον τρόπο.

Μετά την εγχείρηση θα μείνετε συνολικά στο νοσοκομείο συνήθως 7-10 ημέρες και στο διάστημα αυτό θα αφαιρούνται βαθμιαία οι διάφοροι καθετήρες.

Επιστροφή

Πηγαίνοντας στο σπίτι

Θα χρειαστείτε 2-3 μήνες για πλήρη ανάρρωση και στο διάστημα αυτό θα νοιώθετε συχνά κουρασμένος, αλλά ο ακριβής χρόνος εξαρτάται κυρίως από την ηλικία σας.

  • Ο ιατρός θα σας συστήσει να κάνετε μικρές βόλτες και μετά να αναπαύεστε για βαθμιαία επάνοδο στη φυσιολογική δραστηριότητά σας
  • Μπορείτε να κάνετε μπάνιο και να βρέξετε το χειρουργικό τραύμα μερικές ημέρες μετά την εγχείρηση
  • Τα ράμματά σας θα αφαιρεθούν στις 10-12 ημέρες
  • Θα πρέπει να αποφύγετε να σηκώσετε βάρος πάνω από 5kg για 6 εβδομάδες
  • Θα είστε σε θέση να οδηγήσετε όταν μπορείτε να φρενάρετε απότομα με ασφάλεια. Αυτό θα γίνει περίπου 3-4 εβδομάδες μετά την εγχείρηση
  • Αν εργάζεστε, θα μπορείτε να αρχίσετε εργασία σε 6-12 εβδομάδες
  • Επίσης θα σας συστηθεί να παίρνετε Ασπιρίνη ή Κλοπιδογρέλη (Iscover, Plavix) και μια στατίνη, όπως πιθανότατα κάνατε και πριν από την εγχείρηση

Επιστροφή

Υπάρχουν επιπλοκές;

– Αναπνευστικές λοιμώξεις μπορούν να συμβούν μετά από αυτή την εγχείρηση, ειδικά σε καπνιστές, και μπορεί να χρειαστείτε φυσικοθεραπεία ή αντιβιοτική αγωγή.

– Τα τραύματα στις βουνωνικές χώρες μολύνονται καμιά φορά και μπορεί να χρειαστούν αντιβιοτικά. Οι σοβαρές λοιμώξεις όμως είναι σπάνιες.

– Λοίμωξη μοσχεύματος είναι πολύ σπάνια (1 στα 500). Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή επιπλοκή και απαιτεί αντικατάσταση του μοσχεύματος.

– Συλλογή ή διαρροή υγρού (λέμφου) από το βουβωνικό τραύμα. Συνήθως αποκαθίσταται από μόνη της μέσα σε λίγες εβδομάδες.

– Τα έντερα μπορεί να μη λειτουργούν για αρκετές ημέρες και στο διάστημα αυτό χρειάζεται υπομονή και χορήγηση ενδοφλεβίων υγρών.

– Σεξουαλική ανικανότητα ή παλίνδρομη εκσπερμάτιση μπορεί να συμβεί σε άνδρες, επειδή μερικές φορές είναι αναπόφευκτο να κοπούν κάποια μικρά νεύρα κοντά στο ανεύρυσμα.

– Όπως σε κάθε μεγάλη εγχείρηση, υπάρχει κίνδυνος να συμβεί σοβαρή επιπλοκή, όπως έμφραγμα μυοκαρδίου, αναπνευστικά προβλήματα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

– Επιπλέον στη συγκεκριμένη εγχείρηση, μπορεί να συμβεί νεφρική ανεπάρκεια ή μείωση της κυκλοφορίας του αίματος ενός ποδιού ή των εντέρων.

Όλες αυτές οι επιπλοκές είναι σπάνιες, αλλά τελικά κάποιοι θα τις πάθουν. Για τους περισσότερους ασθενείς ο συνολικός κίνδυνος είναι μέχρι 5% – μ’ άλλα λόγια οι 95 από τους 100 ασθενείς θα έχουν πλήρη αποκατάσταση μετά την εγχείρηση. Από την ιατρική ομάδα θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να προληφθούν αυτές οι επιπλοκές ή να διαγνωστούν έγκαιρα αν συμβούν.

Αν ο κίνδυνος για μείζονα επιπλοκή είναι μεγαλύτερος από τον αναφερόμενο παραπάνω, συνήθως επειδή έχετε ήδη κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, ο αγγειοχειρουργός θα το συζητήσει μαζί σας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο χειρουργός σας θα συστήσει να γίνει εγχείρηση για το ανεύρυσμα μόνο αν πιστεύει ότι ο κίνδυνος να ραγεί είναι σαφώς μεγαλύτερος από τον κίνδυνο από την ίδια την εγχείρηση.

Επιστροφή

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;

Για να αποσοβήσετε το ενδεχόμενο να προκληθεί μεγαλύτερη βλάβη στις αρτηρίες σας γενικά, θα πρέπει να:

  • Διακόψετε εντελώς το κάπνισμα, αν καπνίζετε. Αν συνεχίσετε το κάπνισμα θα προκαλέσετε παραπέρα βλάβη στις αρτηρίες σας με κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια και προβλήματα στην κυκλοφορία των ποδιών σας
  • Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα, ειδικά την αερόβια, όπως είναι το περπάτημα
  • Μειώστε το βάρος σας
  • Καταναλώνετε τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε ζωικό λίπος
  • Παίρνετε σωστά τη φαρμακευτική σας αγωγή

Επιστροφή

Τελευταία ενημέρωση 09/09/2016