Επικοινωνια
με e-mail »
ηρακλειο κρητησ
2810 282123
giatroi Πρόληψη

Οδηγίες πρόληψης

    Αυτή η ενημέρωση δε σκοπεύει να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική πληροφόρηση, διάγνωση και θεραπεία. Οι ασθενείς που διαβάζουν άρθρα σ’ αυτή την ιστοσελίδα πρέπει να αξιολογήσουν τις πληροφορίες προσεκτικά με τη βοήθεια του θεράποντα ιατρού τους.
    Μάθετε την αρτηριακή σας πίεση
    Ελέγχετε την πίεσή σας τουλάχιστον μια φορά ετησίως. Αν είναι αυξημένη, συνεργαστείτε με τον ιατρό σας ώστε να τη ρυθμίσετε. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (αρτηριακή υπέρταση) είναι σημαντική αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλου αγγειακού συμβάματος. Την πίεσή σας μπορείτε να μετρήσετε στο ιατρείο, στο φαρμακείο ή στο σπίτι με αυτόματο όργανο, που ονομάζεται σφυγμομανόμετρο ή πιεσόμετρο.

    Αν η συστολική πίεση (δηλαδή, η μεγάλη μέτρηση) είναι επίμονα πάνω από 120 mmHg ή η διαστολική πίεση (δηλαδή, η μικρή) είναι επίμονα πάνω από 80 mmHg, μιλήστε με τον ιατρό σας.

    Αν ο ιατρός σας διαγνώσει ότι έχετε υπέρταση, μπορεί να συστήσει μερικές αλλαγές στη διατροφή σας, τακτική άσκηση ή φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα για την υπέρταση έχουν βελτιωθεί. Από τη στιγμή που σε συνεργασία με τον ιατρό σας βρείτε το κατάλληλο φάρμακο ή τον κατάλληλο συνδυασμό φαρμάκων για σας, δε θα έχετε ανεπιθύμητες ενέργειες και δε θα εμποδίζονται οι δραστηριότητές σας.

    Μάθετε αν έχετε κολπική μαρμαρυγή
    Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια αρρυθμία που αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας της καρδιάς σας και επιτρέπει τη λίμναση αίματος μέσα στις καρδιακές σας κοιλότητες. Το αίμα που λιμνάζει έχει την τάση να πήζει. Οι παλμοί της καρδιάς μπορούν να μετακινήσουν ένα τέτοιο πήγμα μέσα στην κυκλοφορία και αυτό να προκαλέσει:

    • ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (η κολπική μαρμαρυγή 5-πλασιάζει τον κίνδυνο να συμβεί τέτοιο επεισόδιο)
    • πρόβλημα στην αιμάτωση των εντέρων
    • πρόβλημα στην αιμάτωση ενός άνω ή κάτω άκρου

    Ο ιατρός συχνά μπορεί να διαγνώσει την κολπική μαρμαρυγή παίρνοντας προσεκτικά στο σφυγμό σας. Η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής όμως θα θεμελιωθεί ή θα αποκλειστεί με κατάλληλη ηλεκτροκαρδιογραφική μέθοδο (καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς, που μπορεί να γίνει σε ιατρεία ορισμένων ειδικοτήτων).

    Αν έχετε κολπική μαρμαρυγή, ο ιατρός σας μπορεί να επιλέξει κατάλληλο φάρμακο που αραιώνει το αίμα, για να μειώσει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου και εμβολής (διασκόρπισης) του στην κυκλοφορία. Τέτοια φάρμακα είναι τα αντιπηκτικά (Sintrom και Panwarfin) και τα αντιαιμοπεταλιακά (Ασπιρίνη και Κλοπιδογρέλη), ενώ σήμερα έχουν εγκριθεί και χρησιμοποιούνται οι άμεσοι αναστολείς της θρομβίνης (πχ Pradaxa) και οι άμεσοι αναστολείς του ενεργοποιημένου παράγοντα X (πχ Xarelto, Eliquis).

    Αν καπνίζετε, σταματήστε
    Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα μυοκαρδίου και ακρωτηριασμό μέλους.

    Προσοχή και στο παθητικό κάπνισμα, το οποίο επίσης είναι επιβλαβές.

    Αν σταματήσετε να καπνίζετε σήμερα, ο κίνδυνος θα αρχίσει αμέσως να μειώνεται.

    Αν καταναλώνετε οινοπνευματώδη ποτά, μετριάστε την κατανάλωσή τους
    Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το να πίνει κάποιος μέχρι δυο μονάδες (ποτηράκια) οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή άλλου αγγειακού συμβάματος περίπου στο μισό. Περισσότερο οινόπνευμα απ’ αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στο τριπλάσιο και να προξενήσει βλάβη στο ήπαρ, ατυχήματα κλπ.

    Αν πίνετε, συνιστούμε όχι πάνω από δυο μονάδες την ημέρα, αλλά, αν δεν πίνετε, μην αρχίσετε καθόλου!

    Να θυμάστε ότι το οινόπνευμα είναι φαρμακευτική ουσία και μπορεί να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα. Είναι σκόπιμο να γνωρίζετε εάν κάποιο από τα φάρμακά σας μπορεί να αλληλεπιδράσει με το οινόπνευμα.

    Μάθετε αν έχετε αυξημένη χοληστερόλη (χοληστερίνη)
    Μάθετε πόση είναι η χοληστερόλη σας (ένα μαλακό κηρώδες λιπίδιο που κυκλοφορεί στο αίμα και υπάρχει σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού). Αν η ολική χοληστερόλη σας είναι πάνω από 200 mg/dl ή η LDL χοληστερόλη πάνω από 130 mg/dl , μιλήστε με τον ιατρό σας. Μπορεί να είστε σε αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλα αγγειακά συμβάματα.

    Η LDL, γνωστή και ως “κακή” χοληστερόλη, είναι ο τύπος χοληστερόλης που συσσωρεύεται στο τοίχωμα των αρτηριών και μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία αθηροσκληρυντικής πλάκας, να στενέψει τον αυλό τους και να μειώσει ή να σταματήσει τη ροή του αίματος. Η αυξημένη LDL μπορεί να είναι κληρονομική ή να είναι συνέπεια της χημείας του οργανισμού σας. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα διατροφής πλούσιας σε κορεσμένα λίπη, έλλειψης άσκησης ή ύπαρξης σακχαρώδη διαβήτη.

    Η HDL, είναι η “καλή” χοληστερόλη, που “σκουπίζει” το αίμα και παρασύρει την πλάκα.

    Το να μειώσετε την “κακή” και να αυξήσετε την “καλή” χοληστερόλη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για αγγειακά συμβάματα.

    Η αυξημένη κακή χοληστερόλη σε αρκετά άτομα μπορεί να ρυθμιστεί με σωστή διατροφή και άσκηση. Κάποιοι όμως θα χρειαστούν και φάρμακα.

    Αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη…
    Ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες του ιατρού σας για καλή ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη.

    Συχνά ο διαβήτης μπορεί να ρυθμιστεί αν προσέχετε τι, πόσο και πότε τρώτε. Συνεργαστείτε με τον ιατρό και το διαιτολόγο-διατροφολόγο σας για να διαμορφώσετε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας. Ο ιατρός σας μπορεί να συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν στην καλή ρύθμιση του διαβήτη.

    Το γεγονός ότι έχετε διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων αγγειακών συμβαμάτων, όμως η καλή ρύθμιση του διαβήτη μειώνει αυτόν τον κίνδυνο. Επίσης, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα των ποδιών σας.

    Αυξήστε την άσκηση
    Περιλάβετε την αερόβια άσκηση στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Ζωηρό βάδισμα για 30 λεπτά κάθε ημέρα μπορεί να βοηθήσει την υγεία σας με πολλούς τρόπους, και μεταξύ άλλων να μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά ή άλλα καρδιαγγειακά επεισόδια. Προσπαθήστε να βαδίζετε με ένα φίλο, έτσι είναι πιο πιθανό να σας γίνει συνήθεια.

    Αν δεν σας αρέσει το βάδισμα, επιλέξτε κάποια άλλη μορφή σωματικής δραστηριότητας ή άσκησης που απολαμβάνετε, όπως π.χ. ποδηλασία, κολύμβηση, τρέξιμο, χορό, tennis, golf ή αεροβική γυμναστική.

    Βάλτε στην άκρη χρόνο για τον εαυτό σας καθημερινά, ώστε να ασκήστε!

    Απολαύστε μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι και ζωικό λίπος
    Μειώνοντας το αλάτι και το ζωικό λίπος στη διατροφή σας, μπορεί να καταφέρετε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και, πιο σημαντικό, να μειώσετε τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλα καρδιαγγειακά συμβάματα.

    Φροντίστε να έχετε μια ισορροπημένη δίαιτα καθημερινά με αφθονία φρούτων, λαχανικών, σιτηρών και μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης (κρέας, ψάρι, αυγά, γάλα, ξηρούς καρπούς, φασόλια).

    Προσθέτοντας στη διατροφή σας ίνες, όπως ψωμί ολικής άλεσης και προϊόντα δημητριακών, ωμά όχι αποφλοιωμένα φρούτα και λαχανικά, και ξηρά φασόλια, μπορεί να έχετε μείωση στα επίπεδα χοληστερόλης κατά 6-19%.

    Ρωτήστε τον ιατρό σας εάν έχετε προβλήματα κυκλοφορίας
    Η εναπόθεση υλικών (χοληστερόλης, ασβεστίου και άλλων) στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών οδηγεί στην αθηροσκλήρυνση, η οποία μπορεί να προκαλέσει στένωση ή και πλήρη απόφραξη των αρτηριών, δηλαδή, των αγγείων που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά προς τα διάφορα μέρη του σώματος. Η αθηροσκλήρυνση συμβαίνει συχνότερα στις αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα προς την ίδια την καρδιά, προς τον εγκέφαλο ή προς τα κάτω μέλη. Αντιστοίχως, μπορεί να προκληθούν καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά επεισόδια ή ισχαιμία των κάτω μελών.

    Σε περίπτωση που ο ιατρός υποπτεύεται ότι έχετε νόσο των αρτηριών της καρδιάς (στεφανιαία νόσο) μπορεί να σας υποβάλει σε διάφορες ειδικές εξετάσεις. Ο ιατρός είναι σε θέση να κάνει έλεγχο για να διαπιστώσει εάν έχετε αθηροσκλήρυνση των αρτηριών που βρίσκονται σε κάθε πλευρά του λαιμού, και ονομάζονται καρωτίδες και σπονδυλικές αρτηρίες. Αν η αποφρακτική νόσος των καρωτίδων μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης η κυκλοφορία προς τα κάτω άκρα μπορεί να ελεγχθεί με ειδικές εξετάσεις.

    Τα προβλήματα της κυκλοφορίας συχνά αντιμετωπίζονται με αλλαγές στον τρόπο ζωής και με φάρμακα. Αν ο ιατρός σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο για την κυκλοφορία, όπως Ασπιρίνη, Iscover, Plavix, Sintrom, Panwarfin κλπ, να το παίρνετε ανελλιπώς. Μερικές φορές, μπορεί επιπλέον να απαιτηθεί επέμβαση για την αντιμετώπιση της αρτηριακής νόσου.

    Συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου
    Αν έχετε συμπτώματα εγκεφαλικού, ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή!

    Τέτοια συμπτώματα είναι:

    • Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο ή σε μέλος/η της μιας πλευράς του σώματος
    • Ξαφνική έναρξη μπερδεμένης ομιλίας ή δυσκολίας στην ομιλία
    • Ξαφνική έναρξη σύγχυσης
    • Ξαφνική απώλεια όρασης ενός ματιού
    • Ξαφνική απώλεια ισορροπίας, ζάλη ή λιποθυμία
    • Ξαφνικός κεφαλόπονος χωρίς γνωστή αιτία

    Αν έχετε αισθανθεί τέτοια συμπτώματα, μπορεί να περάσατε ένα μικρο-εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (Π.Ι.Ε.). Συζητείστε με τον ιατρό σας σχετικά.

    Αν νομίζετε ότι κάποιος περνάει εγκεφαλικό, ενεργήστε άμεσα και κάντε το παρακάτω απλό test που συνιστά η Αμερικανική Εταιρεία για Εγκεφαλικά Επεισόδια [National Stroke Association]. Δράστε γρήγορα (“F-A-S-T”).

    Face – Ζητείστε του να γελάσει: Μήπως πέφτει η μια πλευρά του προσώπου;

    Arms – Ζητείστε του να σηκώσει και τους δυο ώμους: Μήπως πέφτει ο ένας ώμος προς τα κάτω;

    Speech – Ζητείστε του να επαναλάβει μια απλή πρόταση: Μήπως έχει μπερδεμένη ομιλία; Μπορεί να επαναλάβει σωστά την πρόταση;

    Time – Αν έχει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα μην καθυστερείτε: Τηλεφωνείστε στο 166 – ΕΚΑΒ ή μεταφέρτε τον στο εφημερεύον νοσοκομείο. Εγκεφαλικά κύτταρα νεκρώνονται!

     Τελευταία ενημέρωση 12/12/2015