Επικοινωνια
με e-mail »
ηρακλειο κρητησ
2810 282123
giatroi

Εφαρμόστε το δόγμα της πρόληψης: “Μείωση βάρους, αύξηση άσκησης!”

Η ζωή του σημερινού ανθρώπου θεωρείται ως η πλέον καθιστική στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δυστυχώς, ούτε ο ένας στους τρεις ενήλικες δεν ασκείται όπως πρέπει, δηλαδή κατά μέσον όρο για 25-30 λεπτά καθημερινά. Επίπτωση αυτού του τρόπου ζωής είναι η ακούσια αύξηση του σωματικού βάρους που επέρχεται υπό τη μορφή σωματικού λίπους. Ασφαλώς, η μέτρηση του σωματικού λίπους αποτελεί την πλέον ακριβή μέθοδο υπολογισμού της υγιούς σύνθεσης του σώματος.

Τα επίπεδα παχυσαρκίας έχει καθιερωθεί από το 1998 να μετρούνται με βάση το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) [body mass index, BMI]. Ο τύπος μέτρησης του ΔΜΣ επελέγη επειδή είναι απλός και σχετίζεται με τη σύνθεση του σώματος σε λίπος, μολονότι δε λαμβάνει υπ’ όψιν ούτε το σωματότυπο του ατόμου ούτε την ατομική σύνθεση του σωματικού του βάρους σε μυς και λίπος. Αν και δε μετρά άμεσα το ποσοστό του σωματικού λίπους, παρέχει αρκετά ακριβή εκτίμηση του υπέρβαρου και του παχύσαρκου ατόμου, και χρησιμοποιείται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Για να υπολογιστεί ο ΔΜΣ ενός ατόμου διαιρείται το σωματικό του βάρος (σε kg) δια του ύψους του (σε m) στο τετράγωνο.

ΑΤΟΜΟ ΔΜΣ (kg/m²)
Ισχνό Κάτω του 18.5
Φυσιολογικό 18.5 – 24.9
Υπέρβαρο 25.0 – 29.9
Παχύσαρκο 30.0 και πάνω

Καθώς αυξάνει ο ΔΜΣ, αυξάνουν βαθμιαία οι κίνδυνοι της υγείας (νοσηρότητα και θνητότητα) που οφείλονται σε:

  • υπέρταση
  • δυσλιπιδαιμία
  • σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
  • στεφανιαία νόσο
  • αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
  • νοσήματα των χοληφόρων
  • οστεοαρθρίτιδα
  • άπνοια του ύπνου
  • αναπνευστικά προβλήματα
  • ορισμένους τύπους καρκίνου

Αν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος με δίαιτα μόνο, χάνουμε και λίγη μυϊκή μάζα, αυτό όμως δεν είναι καλό επειδή οι μυς αποτελούν το χρησιμότερο εφόδιο για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Τα μυϊκά κύτταρα – σε αντίθεση με τα λιποκύτταρα – καταναλώνουν συνεχώς ενέργεια ακόμη και όταν ηρεμούν. Κάθε κιλό (kg) μυός καίει 80-85 θερμίδες (kcal) το 24ωρο σε πλήρη ανάπαυση. Το λίπος δεν καίει σχεδόν τίποτα. Αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα δίνεται μια ώθηση στο μεταβολισμό, οπότε ο οργανισμός καίει θερμίδες ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Για να μειωθεί το σωματικό βάρος υπάρχει μόνο ένας τρόπος: Η καύση περισσοτέρων θερμίδων από τις προσλαμβανόμενες!

Η τακτική άσκηση βοηθά στη μείωση της λιπώδους μάζας και στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Μία από τις ωφέλιμες συνέπειες αυτού είναι η αύξηση της ευαισθησίας των ιστών στην ινσουλίνη, δηλαδή η γενικευμένη ελάττωση των αναγκών ινσουλίνης, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στους διαβητικούς. Όλες οι επιτυχημένες στρατηγικές για μείωση του σωματικού βάρους δίνουν έμφαση στην άσκηση. Ως άσκηση (ή συστηματική σωματική δραστηριότητα), ορίζεται κάθε ρυθμική δραστηριότητα που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό πάνω από τα επίπεδα ανάπαυσης με τη χρήση μιας μεγάλης ομάδας μυών ή με τη συγχρονισμένη λειτουργία πολλών μυϊκών ομάδων. Η αερόβια άσκηση γίνεται με περπάτημα, τρέξιμο, αεροβική γυμναστική, κολύμβηση, ποδηλασία, χορό, γυμναστήριο, συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα κλπ. Διαβάστε για τα οφέλη της τακτικής αερόβιας άσκησης.

Παρά τις δυσκολίες αξιοπιστίας των μετρήσεων της σωματικής δραστηριότητας, από τις υπάρχουσες μελέτες προκύπτει ότι ένα υψηλό επίπεδο δραστηριότητας παίζει προστατευτικό ρόλο έναντι της αύξησης του βάρους και της παχυσαρκίας και πρέπει να συνιστάται ανεπιφύλακτα. Πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε την άσκηση και την άθληση στους παχύσαρκους ως αναγκαιότητα για καλύτερη υγεία, ανεξάρτητα από το εάν θα οδηγήσει ή όχι σε απώλεια βάρους.

Φάε λίγο, κινήσου περισσότερο!”

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Τελευταία ενημέρωση 10/10/2015